24.1 C
Paşcani
miercuri, iunie 29, 2022
Array

Vacanță în siguranță! Vezi ce recomandă poliția

Vacanță în siguranță !

Se apropie vacanţa mare! Copiii ies de sub supravegherea profesorilor şi chiar ajung să petreacă o parte din timpul lor fără a fi supravegheaţi de către un adult. Mai mult, interesul lor manifestat pentru joc, în special în aer liber, pentru plimbări cu bicicleta sau rolele, precum şi deplasările în excursii, tabere şcolare, fac ca aceştia să fie predispuşi riscului rutier mai mult ca oricând. Lipsa conştientizării pericolului pe strada ii face pe cei mici posibile victime ale accidentelor rutiere.
Dinamica accidentelor de circulaţie în care suntimplicaţi minorii, relevă vulnerabilitatea acestora în faţa pericolelor din trafic, iar principalele cauze de producere a accidentelor în care sunt implicaţi minorii, la nivelul judeţului Iaşi, sunt traversarea neregulamentară de către pietoni, neacordarea priorităţii pietonilor şi deplasarea neregulamentară pe carosabil.
În acest context, poliţiştii rutieri recomandă părinţilor să acorde o atenţie sporităsupravegherii minorilor pe durata vacanţei şcolare, permanent să le explice pericolele din trafic şi modul în care se pot proteja în faţa acestora, să îi îndrume în alegerea locurilor de joacă şi să îi înveţe principalele reguli de circulaţie adaptate vârstei lor.
De asemenea, se recomandă conducătorilor auto adoptarea unui comportament rutier preventiv, în special în zonele intens populate de copii, întrucât capacitatea acestora de a percepe distanţele sau vitezele de deplasare ale autovehiculelor este mai redusă şi pot avea reacţii imprevizibile în trafic.
Poliţiştii rutieri vin şi cu o serie derecomandări adresate elevilor, respectiv:
– Jucaţi-vă în siguranţă! Strada nu e loc de joacă!
– Traversaţi strada doar prin locurile special amenajate, cu respectarea semnificaţiei indicatoarelor şi marcajelor rutiere sau a semaforului electric, dar doar după ce v-aţi asigurat corespunzător!
– Deplasaţi-vă doar pe trotuar, iar în lipsa acestuia pe acostamentul din partea stângă a drumului, în direcţia de mers!
– Mergeţi cu bicicletele sau rolele în spaţii special amenajate, ferite de traficul auto!
– Pe durata deplasării în excursii cu mijloacele de transport în comun, rămâneţi aşezaţi pe scaun, cu centura de siguranţă fixată, fără a incomoda conducătorul auto şi respectaţi toate regulile stabilite de însoţitor!

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow