10.5 C
Paşcani
vineri, martie 29, 2024

USLIP IASI – Cum vom termina școala?

Dacă pe 15 mai 2020 la nivelul județului Iași, evident în funcție de contextul epidemiologic s-ar hotărî redeschiderea școlii doar cu clasele a VIII-a și a XII-a autoritățile locale și centrale ar avea suplimentar cheltuieli pentru pandemie de aproximativ 500.000 lei/zi. Ar fi necesare minim 23.000 măști/zi, 23.000 perechi de mănuși, biocide și săpun lichid.

Calculele noastre făcute pentru județul Iași conduc la o sumă necesară de aproximativ 2 milioane de euro/lună. Dacă am decide prin absurd, spunem noi, să deschidem cele 225 de școli, cheltuielile ar fi de 10 ori mai mari, adică 20 milioane euro.

Realist vorbind și din motive justificate, pe care nu mai trebuie să le prezentăm, ar trebui aduși la școală doar elevii de clasa a VIII-a și a XII-a, asta pentru a asigura un risc de infectare scăzut. S-ar putea lucra în clase cu formațiuni mici, doar cu disciplinele pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat.

Dacă admitem că vom avea banii, ne întrebăm totuși de unde vom lua într-o lună 400.000 măști doar pentru județul Iași și aproximativ 15 milioane măști pentru întreaga țară?

După 15 mai autoritățile au hotărât că măștile sunt obligatoriu să fie purtate în spațiile publice. De unde va importa România câteva zeci de milioane de măști doar pentru o lună? Așa cum se știe, producția internă asigură în acest moment foarte greu doar necesarul pentru spitale.

Îndrăznim să schițăm și un al doilea scenariu, mai pragmatic, care ține cont și de realitățile existente. În definitiv, sănătatea este cea mai importantă. Am putea merge pe modelul Franței, Olandei sau Republicii Moldova. Dacă Franța, cea care a inventat Bacalaureatul a avut în acest an forța de a-l reconsidera nu vedem de ce nu ar putea să o facă și România. S-ar putea acorda Diploma de Bacalaureat pe baza mediilor din ultimii 3 ani de studiu și din primul semestru al ultimului an școlar, la fel și pentru clasa a VIII-a.

Admiterea la liceu s-ar face prin repartiție computerizată, iar la facultăți printr-o medie dintre nota de la Bacalaureat și media din cei 4 ani, de la o disciplină de profil. Subliniem că acest punct de vedere este doar o opinie pe care o supunem atenției publice, ținând cont de riscurile epidemiologice foarte mari, existente în acest an.

Președinte USLIP IAȘI,
Prof. Laviniu Lăcustă

 

Sursa topiasi.ro

Alte articole