More

  Urmările distrugătoare ale accentuării încălzirii globale: Valurile de caniculă şi furtunile severe vor dura mai mult

  Ţările din emisfera nordică se pot aştepta la valuri mai lungi de caniculă precum şi la mai multe zile consecutive de ploi torenţiale cu urmări distrugătoare dacă ţintele agreate la nivel internaţional pentru limitarea încălzirii globale sunt depăşite, au avertizat luni oamenii de ştiinţă, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

   

  Potrivit unui studiu publicat în revista Nature Climate Change, mai multe zile cu temperaturi mai ridicate decât media perioadei se vor înregistra consecutiv dacă temperatura globală va creşte cu 2 grade Celsius peste nivelul perioadei preindustriale, prelungind astfel durata perioadelor caniculare viitoare.

  Temperaturile globale au crescut deja cu 1 grad Celsius şi sunt pe cale să crească cu cel puţin 3 grade Celsius dacă statele nu reduc emisiile răspunzătoare pentru încălzirea globală în conformitate cu planurile pe care le-au făcut până la această oră.

  “Studiul nostru a ajuns la concluzia că dacă globul se încălzeşte cu 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, am putea asista la o modificare importantă a condiţiilor climatice din timpul verii faţă de tiparele pe care le cunoaştem astăzi”, a precizat autorul principal al studiului, Peter Pfleiderer, din cadrul grupului de cercetare Climate Analytics, de la Universitatea Humboldt.

  Pe măsură ce valurile de căldură şi secetă devin mai extinse, efectele negative pentru sănătate vor creşte „semnificativ”

  “Vremea extremă va deveni mai persistentă – perioade caniculare şi secetoase, precum şi zile consecutive de ploi torenţiale, toate acestea se vor prelungi”, a spus cercetătorul.

  Pe măsură ce valurile de căldură şi secetă devin mai extinse, efectele negative pentru sănătate, ecosisteme, agricultură şi economie vor creşte ”semnificativ”, sunt de părere oamenii de ştiinţă, în timp ce zilele mai numeroase de ploi torenţiale sporesc riscul de inundaţii severe.

  CONTINUARE PE DIGI24.RO

   

  Ce părere ai?

  Related Articles

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Nu esti conectat la internet