18.4 C
Paşcani
duminică, iulie 25, 2021
18.4 C
Paşcani
duminică, iulie 25, 2021

Urăm sau nu „La mulţi ani“ pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului?

Ultimele știri

Cei din zona Moldovei spun că în această zi nu se zice „La mulţi ani“, pe când cei din Muntenia susţin că da. Care sunt însă argumentele teologice?
Creştinii ortodocşi, dar şi cei catolici vor celebra mâine, pe 15 august, sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, iar odată cu această sărbătoare a apărut şi o dilemă: se urează sau nu „La mulţi ani“ celor cu numele Maria, Marin sau Marian? Cei din zona Moldovei cred că în această zi nu se zice „La mulţi ani“, pe când cei din Muntenia susţin că da. Care sunt însă argumentele teologice?

În România sunt peste două milioane de persoane care îşi serbează onomastica pe 15 august, iar dintre aceştia mai bine de 1,5 milioane sunt femei, aproximativ 500.000 fiind bărbaţi. Dintre femeile care îşi serbează mâine onomastica, peste 1.3 milioane se numesc Maria, aproximativ 250.000 Mariana, 50.000 poartă numele Marinela. În cazul bărbaţilor, în România trăiesc peste 310.000 de Mariani şi aproximativ 100.000 de Marini. Este însă creştinesc să le urezi acestora „La mulţi ani“ de Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului?

Dilema a apărut deoarece sărbătoarea are denumirea de „Adormirea Maicii Domnului“, iar de aceea mulţi dintre creştini au reţineri atunci când trebuie să le ureze „La mulţi ani“ celor dragi. Mai mult, în zona Moldovei chiar se atrage atenţia asupra acestui fapt. „Cum să-i spun «La mulţi ani!» când azi se serbează moartea Fecioarei Maria“?

Cu toate acestea, în calendarul ortodox sunt foarte puţine sărbători care serbează naşterea unui sfânt, iar majoritatea sărbătorilor creştine celebrează data morţii sau data la care sfântul respectiv a ajuns în Împărăţia Cerurilor. Argumentul telogic este susţinut de către un pasaj din Eclesiast, capitolul VII, versetul 2, care spune că „Mai bun este numele bun decât untdelemnul bun şi ziua morţii decât ziua naşterii“.
CONTINUARE PE ZIARUL DE IASI

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer senin
18.4 ° C
20.1 °
17.3 °
71 %
1.2kmh
5 %
Dum
27 °
lun
29 °
mar
31 °
mie
33 °
joi
23 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI