17.4 C
Paşcani
joi, iunie 1, 2023
Array

Unul dintre cele mai mari proiecte ale judeţului, lansat oficial ieri: 69,3 milioane euro pentru ca Iaşul să fie un judeţ „mai verde”

Proiectul managementului integrat al deşeurilor ar trebui să fie finalizat în 2015.
Proiectul de realizare a unui sistem de management al deşeurilor din judeţ (SMID) a fost lansat oficial ieri. Conferinţa de lansare a proiectului SMID a avut loc ieri, acţiunea fiind însă doar formală. „Noi lansăm acum proiectul, dar el este deja în derulare. Unele componente sunt deja contractate, pentru altele sunt licitaţii în curs. Lansarea oficială este însă o etapă ce trebuie făcută. Sper ca şi proiectul să fie dus la bun sfârşit. Dacă totul este în regulă, Iaşul va fi un judeţ mai verde. Nu vom mai avea poluarea dată acum de gropile de gunoi care există în fiecare comună“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei.
Proiectul SMID urmează să se finalizeze la 31 decembrie 2015, valoarea totală a acestuia ridicându-se la 69,3 milioane euro. Pentru confinanţarea de 14,76 milioane euro, CJ intenţionează contractarea unui credit extern. Conform proiectului SMID, până în 2016 gradul de colectare selectivă a deşeurilor trebuie să ajungă la 50%, adică să fie recuperate cel puţin jumătate din deşeurile reciclabile din judeţ. Încă de anul viitor, vor trebui să fie recuperate 56.382 tone de deşeuri, respectiv 15.400 tone de hârtie, 11.500 tone de sticlă, 24.000 tone de plastic, 2.400 tone de metal şi 3.000 tone de lemn.
Un prim contract de lucrări a fost încredinţat companiei Geiger Transilvania SRL. Contra sumei de 37 milioane lei, aceasta urmează să închidă vărsătoarea de la Tomeşti, să mai construiască un compartiment de depozitare a gunoiului la groapa de la Ţuţora, să finalizeze construcţia staţiei de compost şi a staţiei de sortare Ţuţora.
Un alt contract, în valoare de 90,2 milioane lei, aflat încă în procedură de evaluare, vizează construirea unei staţii de tratare mecano-biologică în Ţuţora, instalarea unei benzi de sortare şi achiziţia de echipament.
Contractul pentru închiderea gropilor de gunoi de la Valea Seacă, Hârlău şi Târgu Frumos, în valoare de 21 milioane lei ar urma să fie semnat în cursul acestei luni. Pentru un al patrulea contract de lucrări, care vizează construirea unor staţii de transfer la Bălţaţi şi Ruginoasa, în valoare de 24 milioane lei, documentaţia de licitaţie se află în pregătire. Achiziţia de pubele, containere, camioane şi alte utilaje se află în curs, contractele urmând să fie semnate tot în cursul acestei luni.

Sursa Ziarul de IASI

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow