16.2 C
Paşcani
luni, iunie 27, 2022
Array

Unde vor fi reabilitate sau extinse reţelele de apă şi canalizare. Clarificări privind listele provizorii

A fost finalizata actualizarea listelor cu investiţiile care urmează să fie făcute în municipiul Paşcani, pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare. Este vorba cel puţin 25 de km de reţele de canalizare şi 40 de km de reţele de distribuţie a apei, atât în oraş cât şi în cele cinci suburbii. Totodată reprezentanţii Primăriei au stabilit care sunt priorităţile: suburbiile Blăgeşti şi Gastesti pentru apă şi cartierul Aerodrom pentru apă şi canalizare. În total sunt alocate gratuit 13 milioane de euro din fonduri europene
Lucrările pentru extinderea reţelelor de canalizare vor începe din suburbiile Gastesti, Sodomeni şi Bosteni. Vor continua şi la Lunca şi Blăgeşti dar acolo sunt necesare şi staţii de pompare. Ţevile nu vor traversa străzile ci vor fi amplasate pe ambele părţi ale drumurilor, aproape de şanţuri sau trotuare. Reprezentanţii Primăriei sunt încrezători că banii de la U E vor ajunge pentru că pe toate străzile din Paşcani să fie extinse reţelele, mai ales cele de apă.
Actualizarea listelor a fost făcută la solicitarea operatorului judeţean Apa Vital, cel care implementează proiectul în mai multe localităţi din judeţ. Urmează că listele finale, în care vor fi trecute şi valorile estimative, să fie însuşite prin vot şi de Consiliul Local. Pe baza lor vor fi făcute proiectele tehnice dar şi licitaţiile pentru încheierea contractelor de execuţie.
Listele trimise spre actualizare au fost întocmite în anul 2013 la solicitarea Consiliului Judeţean Iaşi pentru a fi cuprinse în proiectul de finanţare aprobat, mai apoi, de finanţatori. Transmiterea lor nu a însemnat şi acordul autorităţii locale de a adera la ARSACIS şi de delegare a serviciilor de apă şi canalizare, hotărâre care a fost luată un an mai târziu, explica reprezentantul Apa Vital. Aceleaşi liste au fost semnate şi transmise şi de fostul primar Grigore Craciunescu la solicitarea preşedintelui de atunci al Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad.
Totodată au fost făcute şi listele cu investiţiile care ar urma să fie executate de operatorul ieşean din bugetul societăţii, nu din fonduri europene. Este vorba despre lucrări de înlocuire a conductelor de apă, nu de extindere, mai ales pe străzile care vor fi reabilitate.
Operatorul ieşean explica că foarte probabil investiţiile din fondurile europene, care vor fi făcute la Paşcani în următorii 2-3 ani de zile, vor depăşi 13 milioane de euro. Asta deoarece sumele rămase necheltuite în urma organizării licitaţiilor sau execuţiei lucrărilor vor fi redistribuite aşa cum s-a întâmplat şi la proiectele anterioare.
Menţionăm că investiţiile programate sunt în pericol din cauza iniţiativei PNL de organizare a unui referendum chiar în ziua alegerilor locale prin care cetăţenii să decidă dacă vor sau nu că Apa Vital să mai rămână la Paşcani. Cum proiectul şi finanţarea din fonduri UE trebui implementate de operatorul ieşean municipalitatea ar putea pierde, din nou cele 13 miliaone de euro destinate reabilitării şi extinderii reţelelor de apă şi canalizare.

propuneri investitii canalizare+apa Pascani

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow