15.2 C
Paşcani
vineri, martie 29, 2024

Unde se vor înțepa ieșenii la Autostrada A7. Anunț oficial al ministrului Ghinea

Ideea finanţării autostrăzii A7 prin intermediul planului de redresare economică pare a fi bătută în cuie. Principalul ministru implicat în întocmirea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Cristian Ghinea, a declarat ieri că A7 va fi prinsă spre finanţare în totalitatea ei: Ploieşti – Buzău – Focşani – Bacău – Paşcani. „Ziarul de Iaşi” a studiat hărţile proiectului şi poate creiona traseul autostrăzii pe teritoriul judeţului. Unde se vor „înţepa” ieşenii la această autostradă, potrivit planurilor actuale?

„A7 este principalul proiect. Ministrul Transporturilor m-a asigurat că proiectele sunt mature şi că putem avea gata tronsoanele din A7 până în august 2026, data-limită”, a declarat ieri ministrul Cristian Ghinea (FOTO). Autostrada A7 are patru tronsoane, iar, pentru fiecare dintre acestea, studiile tehnice vor fi gata în acest an. O noutate faţă de prima variantă a PNRR constă în faptul că Guvernul nu va mai include sume pe fiecare proiect de infrastructură, ci fondurile vor face referire la număr de kilometri propuşi pentru construcţie. Estimările actuale sunt că primul tronson din A7 care va fi scos la licitaţie este Ploieşti – Buzău (63 km), respectiv în luna iunie 2021. În cazul tronsonului care tranzitează şi judeţul Iaşi (Bacău – Paşcani, 77 km), Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat recent că licitaţia de execuţie este programată pentru luna octombrie 2021. Celelalte tronsoane ar urma să fie licitate în august (Buzău – Focşani, 83 km) şi decembrie (Focşani – Bacău, 96 km).

În ceea ce priveşte traseul autostrăzii A7, în judeţul Iaşi drumul de mare viteză va tranzita zonele Paşcani, Stolniceni Prăjescu, Mogoşesti Siret, Hălăuceşti şi Mirceşti. Alternativele de traseu făcute public anul trecut de CNAIR arată că un nod rutier este propus în zona localităţii Săbăoani (Neamţ), nod de care ar putea beneficia şoferii care vor alege să circule pe autostrada A7 venind dinspre Iaşi pe drumul european spre Roman – Bacău – Bucureşti. În schimb, principalul nod de conectare a Iaşului cu autostrada A7 va fi în zona Paşcaniului, în condiţiile în care va fi construit tronsonul Ungheni – Iaşi – Târgu Neamţ, parte din autostrada A8. În cazul acestui sector, astăzi este aşteptată o decizie la CNAIR cu privire la proiectantul lucrărilor, după mai multe amânări în atribuirea licitaţiei.

Tronsonul are o lungime de 100 km, iar termenul limită pentru realizarea tuturor studiilor este de 25 luni de la semnarea contractului. Acest sector este luat în considerare pentru finanţare prin intermediul Programului Operaţional Transporturi (POT) 2021 – 2027. În ceea ce priveşte sectorul montan al autostrăzii A8 (Tg. Neamţ – Tg. Mureş), studiile tehnice ar trebui finalizate până la mijlocul acestui an. Ministrul Cristian Ghinea a invocat ieri faptul că în PNRR se are în vedere şi includerea capetelor sectorului montan.

Continuarea pe Ziarul de Iași

Alte articole