22.4 C
Paşcani
marți, iulie 5, 2022
Array

Un traficant de droguri din Pașcani a reclamat statul român la CEDO

duba penitenciarUn pascanean arestat pentru trafic de droguri a reclamat statul roman la CEDO. De curand, magistratii europeni au respins actiunea formulata de Dan Virgil Vasile, in varsta de 28 de ani.

In adresa depusa de barbat, acesta acuza statul roman ca i-a inscenat o tranzactie cu stupefiante. Mai exact, pe data de 6 martie 2007, trei agenti sub acoperire au fost autorizati ca sa cumpere droguri de mare risc. La câteva zile, unul dintre oamenii legii au reusit sa achiziționeze stupefiante de la reclamant. Conform acestuia, pe 25 martie 2007, un alt agent sub acoperire l-a contactat de mai multe ori, pentru a cumpăra și el droguri. Cei doi s-au pus de acord să se întâlnească pentru a efectua tranzacția.

În timpul întâlnirii, reclamantul l-a condus pe agent în fața unui supermarket și, după ce a primit suma convenită, a părăsit acel loc. O a treia persoană l-a însoțit pe agent până în fața unui imobil, unde a primit drogurile. Polițiștii au intervenit, interpelând-o pe cea de-a treia persoană. La scurt timp a fost reținut și reclamantul, acesta fiind și arestat preventiv. El a contestat decizia de prelungire a arestării preventive, dar, de fiecare dată, instanțele au respins cererile sale ca fiind nefondate.

Pe 4 mai 2007, tânărul a fost trimis în judecată pentru trafic de droguri. Înainte de pronunțare, avocatul pascaneanului a cerut ca unul dintre agenții sub acoperire să fie audiat, dar prezența acestuia nu a putut fi asigurată decât o singură dată, când apărătorul nu a putut fi prezent la instanță. Astfel, pe 25 septembrie 2008, procurorii au precizat că, din motive obiective, agentul nu poate apărea în instanță.

Pe data de 8 mai 2009, instanța l-a condamnat pe tânărul pășcănean la cinci ani de detenție. Curtea de Apel Iași a menținut sentința pe 6 mai 2010. Tânărul a formulat recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) și a reclamat refuzul nejustificat al instanțelor de a-l audia pe unul dintre agenți a cărui mărturie a contat enorm în acordarea sentinței. Reclamantul a opinat că, de fapt, audierea era necesară, deoarece acel bărbat ar fi provocat întregul dosar. Conform pășcăneanului, agentul în cauză l-ar fi sunat de mai multe ori și l-ar fi determinat să-i vândă droguri, provocând astfel producerea infracțiunii.

Pe data de 30 noiembrie 2010, ÎCCJ a respins recursul ca nefondat, considerând că infracțiunea a fost probată. În ceea ce privește audierea agentului respectiv, ÎCCJ a constatat că instanțele inferioare au depus toate diligențele în acest sens și că omul legii nu l-ar fi provocat pe pășcănean.

Luând în calcul toate informațiile, magistrații europeni au considerat că drepturile lui Virgil V. nu au fost încălcate, astfel că au respins acțiunea acestuia.

Reamintim ca in acelasi dosar alaturi de Dan Virgil Vasile, de 28 ani, din municipiul Pascani, fost student la Facultatea de Drept, au mai fost condamnati si Constantin Caralau, din Iasi, si Rares Popoaia, de 26 ani, din Pascani, pentru infractiunea de trafic de droguri de mare risc.

In prezent Rares Popoaia este dat in urmarire generala, pe numele lui fiind emis un mandat de executare a pedepsei cu inschisoarea de 4 ani.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow