14.7 C
Paşcani
sâmbătă, mai 28, 2022
Array

Un robot a trecut testul conștiinței de sine. A răspuns la problema ”Sfetnicul regelui”

Un robot de la Ransselaer Polytechnic Institute din New York a trecut un test cheie prin care se poate stabili dacă are conștiință de sine. Mai mulți experți din domenii diferite, de la IT la astrofizică, au avertizat că dobândirea conștiinței de sine de către sistemele informatice reprezintă o etapă critică în evoluția omenirii, iar oamenii ar trebui să se teamă de dominația „roboților”, în viitor.
Câteva echipe de cercetători au anunțat că se apropie de momentul în care un robot va trece testul oglinzii, în care trebuie să se recunoască în reflexie, scrie The Independent.
Testul pe care l-a trecut robotul din New York este numit „Sfetnicul regelui”, după ”puzzle”-ul cu același nume.
Potrivit scenariului, un rege ar fi chemat trei înțelepți pentru a decide care îi va fi sfetnic. El le-a pus pe cap câte o pălărie, astfel încât fiecare vedea ce culoare are pălăria celorlalți, dar nu și a sa proprie. Culorile puteau fi doar albastru și alb. Cel puțin unul dintre voi are o pălărie albastră, a spus regele. Fără să vorbiți între voi, cel care va spune primul ce culoare are propria pălărie, va câștiga, a spus regele.

Cercetătorii de la Ransselaer Polytechnic Institute au adaptat testul pentru un trio robotic. Doi dintre roboți nu aveau posibilitatea de a „vorbi”. Inițial, toți trei au eșuat în rezolvarea problemei, și au vrut să răspundă „Nu știu”. Când robotul care avea sistem de comunicare și-a auzit vocea, a revenit și a răspuns: „Scuze, acum știu!”.

Continuarea pe dcnews.ro.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Alertă falsă cu bombă în gara Pașcani

Alertă privind o posibilă bombă în gara municipiului Pașcani,...

Idei de afaceri numai bune dacă te-ai mutat la țară (P)

Chiar dacă ai propriul job și nu ești interesat...

Transportul public local, program special de 1 Iunie

Operatorul pascanean de transport public local isi modifica programul...

FOTO/VIDEO Accident rutier cu mai multe victime, în Conțești

Accident rutier grav in localitatea Contesti, vineri, 27 mai,...Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow