24.1 C
Paşcani
luni, iunie 5, 2023
Array

Un nou simbol pe cutiile unor medicamente: ce înseamnă triunghiul negru

UE reglementeaza suplimentar piata medicamentelor incepand din aceasta toamna, prin „triunghiul negru„, care va aparea pe toate cutiile de medicamente care se afla sub monitorizare, pentru a-i incuraja atat pe medici, cat si pe pacienti, sa raporteze reactiile adverse.

Astfel, medicamentele aflate sub monitorizare suplimentara vor avea atit pe cutiem, cat si pe prospect, acest triunghi negru, insotit de urmatoarele informatii:
Acest produs medicamentos este monitorizat suplimentar
Acest simbol va insoti medicamentele care sunt sub monitorizarea Agentiei Europene a Medicamentului in urmatoarele luni.

Aceasta institutie face insa o precizare importanta si necesara, pentru ca acest triunghi negru sa nu se transforme intr-o sperietoare pentru pacienti si medici: „Toate medicamentele de pe piata sunt sub atenta monitorizare. Daca un medicament are acest triunghi, nu inseamna ca acesta este nesigur pentru uz; rolul acestui simbol este acela de a incuraja atat personalul sanitar, cat si pacientii sa raporteze orice reactie adversa observata in urma administrarii medicamentelor respective , in doua situatii: mediamentul este nou pe piata sau pentru ca exista putina informatie cu privire la siguranta acestuia.

Autoritatile de reglementare colecteaza in mod continuu informatii pentru a monitoriza experienta oamenilor cu aceste medicamente in viata reala. Raportarea reactiilor adverse suspectate este un mod necesar de a aduna mai multe informatii cu privire la medicamentele de pe piata.

Monitorizarea suplimentara se aplica in urmatoarele cazuri:
– produsul contine o substanta activa noua autorizata in UE dupa 1 ianuarie 2011
este un medicament biologic, cum ar fi un vaccin sau un medicament derivat din plasma (sange), autorizat in UE dupa 1 ianuarie 2011
– a fost data o aprobare conditionata (in cazul in care compania trebuie sa furnizeze mai multe date despre produs) sau – – aprobat in circumstante exceptionale (in cazul in care exista motive specifice pentru care compania nu poate oferi un set complet de date)
– compania care comercializeaza medicamentul este obligata sa efectueze studii suplimentare, fie pentru a furniza mai multe date cu privire la utilizarea pe termen lung a medicamentului sau fie cu privire la un efect advers rar observat in timpul studiilor clinice. sursa capital.ro

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow