16.6 C
Paşcani
sâmbătă, septembrie 18, 2021
Array

Un nou simbol pe cutiile unor medicamente: ce înseamnă triunghiul negru

UE reglementeaza suplimentar piata medicamentelor incepand din aceasta toamna, prin “triunghiul negru“, care va aparea pe toate cutiile de medicamente care se afla sub monitorizare, pentru a-i incuraja atat pe medici, cat si pe pacienti, sa raporteze reactiile adverse.

Astfel, medicamentele aflate sub monitorizare suplimentara vor avea atit pe cutiem, cat si pe prospect, acest triunghi negru, insotit de urmatoarele informatii:
Acest produs medicamentos este monitorizat suplimentar
Acest simbol va insoti medicamentele care sunt sub monitorizarea Agentiei Europene a Medicamentului in urmatoarele luni.

Aceasta institutie face insa o precizare importanta si necesara, pentru ca acest triunghi negru sa nu se transforme intr-o sperietoare pentru pacienti si medici: “Toate medicamentele de pe piata sunt sub atenta monitorizare. Daca un medicament are acest triunghi, nu inseamna ca acesta este nesigur pentru uz; rolul acestui simbol este acela de a incuraja atat personalul sanitar, cat si pacientii sa raporteze orice reactie adversa observata in urma administrarii medicamentelor respective , in doua situatii: mediamentul este nou pe piata sau pentru ca exista putina informatie cu privire la siguranta acestuia.

Autoritatile de reglementare colecteaza in mod continuu informatii pentru a monitoriza experienta oamenilor cu aceste medicamente in viata reala. Raportarea reactiilor adverse suspectate este un mod necesar de a aduna mai multe informatii cu privire la medicamentele de pe piata.

Monitorizarea suplimentara se aplica in urmatoarele cazuri:
– produsul contine o substanta activa noua autorizata in UE dupa 1 ianuarie 2011
este un medicament biologic, cum ar fi un vaccin sau un medicament derivat din plasma (sange), autorizat in UE dupa 1 ianuarie 2011
– a fost data o aprobare conditionata (in cazul in care compania trebuie sa furnizeze mai multe date despre produs) sau – – aprobat in circumstante exceptionale (in cazul in care exista motive specifice pentru care compania nu poate oferi un set complet de date)
– compania care comercializeaza medicamentul este obligata sa efectueze studii suplimentare, fie pentru a furniza mai multe date cu privire la utilizarea pe termen lung a medicamentului sau fie cu privire la un efect advers rar observat in timpul studiilor clinice. sursa capital.ro

DE LA ACELAȘI AUTOR

ASF a retras autorizația de funcționare a City Insurance. Posesorii RCA, protejați de lege

ASF anunță că a retras autorizația de funcționare a City Insurance S.A., liderul pieței de asigurări din...

Cele mai bizare teorii despre univers: De la Marele Poc la universul holografic. Ar putea fi tot ce știm despre gravitație greșit?

De ce este universul așa cum îl vedem? Oamenii de știință au explorat de-a lungul anilor numeroase...

Cum arăta de fapt Iisus? Cercetătorii au realizat o reconstituire

Iisus este înfățișat în icoane și picturi celebre ca un bărbat cu ten foarte deschis la culoare...

Vaccinarea antigripală începe mai devreme. Cum facem diferența între gripă și Covid-19

Vaccinarea antigripală va începe mai devreme în acest an, anunță autoritățile. Ministerul Sănătății a comandat două milioane de...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI