6.6 C
Paşcani
marți, octombrie 19, 2021
Array

Un nou proiect pentru un punct de recoltare a sângelui la Paşcani

O nouă încercare pentru deschiderea unui punct de recoltare a sângelui la Paşcani, în contextul unei noi crize de sânge la nivel national. Consilierul PMP, Sorin Olariu, a depus astăzi un nou proiect de hotărâre după ce primul nu a obţinut numărul necesar de voturi în şedinţa din luna iunie a.c. De acesta dată în document nu se mai specifică sursa de finanţare şi nu se mai aloca nici un leu de la bugetul local, urmând ca sumele necesare amenajării şi dotării centrului de recoltare să fie găsite din surse externe.
De asemenea ar urma să fie găsit şi un spaţiu adecvat, nu neapărat în cadrul Spitalului de Urgenţă Paşcani, aşa cum era în proiectul trecut.
În acesta forma proiectul ar urma să fie aprobat şi de consilierii PSD, conform unor surse neoficiale, deoarece nu afectează bugetul local şi nici activitatea Spitalului de Urgenţă.
“Vom găsi şi sursele de finanţare din fonduri europene sau prin intermediul organizaţiilor non-profit. Mă gândesc să facem o asociaţie care să implementeze acest proiect.” a spus pentru BIT TV, Sorin Olariu.

Proiectul anterior a fost respins cu 5 voturi pentru şi 11 abţineri după câteva zeci de minute de dezbateri ridicole. Au susţinut acest demers doar 4 consilieri liberali şi unul de la PMP deşi deschiderea unui centru de colectare în acesta zonă ar fi utilă şi necesară atât pentru bolnavi cât şi pentru donatorii din municipiu şi comunele învecinate.
Conform legii donatorii beneficia de rezultate testelor de sânge, o zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării, decontarea cheltuielilor de transport dacă au domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge, reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun (pentru 30 de zile) dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat, sau de alocaţie de hrană sub forma tichetelor de masă sau o masă (alimente) post donare la centrul de transfuzii.
Potrivit medicilor, la o donare se recoltează 450 ml – 500 ml de sânge, cantitate ce se reface ca volum în câteva ore, celular în 2 săptămâni.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Micii bucătari și actori de la grădiniță!

Micii bucătari și actori de la grădiniță! Mici dar cu talent! Copiii alături de cadrele didactice ne...

Primăria caută pază pentru piețele agroalimentare

Primăria caută pază pentru piețele agroalimentare Se caută servicii de pază pentru cele două piețe din Pașcani...

Arestată pentru evaziune fiscală

Arestată pentru evaziune fiscală  Politistii din Hirlau au actionat pentru depistarea si clarificarii situatiei persoanelor urmarite. În cadrul...

ACŢIUNE ÎN TRAFIC LA PAŞCANI. Vezi ce amenzi s-au dat

ACŢIUNE ÎN TRAFIC LA PAŞCANI  La data de 15 martie a.c., în intervalul orar 15.00 – 19.00, poliţiştii...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI