16.8 C
Paşcani
joi, martie 28, 2024

Focar de pestă porcină descoperit în comuna Hălăucești

Noi focare de pestă porcină au apărut în mai multe județe din țară, iar pe lista neagră a acestor județe se află și Iașul. Specialiștii din cadrul Direcției Sanitar- Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași au descoperit, în ultima săptămână, un nou focar în gospodăria unui ieșean din comuna Hălăucești, județul Iași. Imediat s-au luat măsurile necesare pentru ca virusul să nu ajungă în alte exploatații domestice. Primele două noi focare de pestă porcină africană au fost descoperite de medicii veterinari în luna martie a acestui an.

Primul focar a izbucnit în Costuleni, unde au fost descoperiți trei porci domestici infectați cu virusul PPA. A doua zi, pe un teren de vânătoare din vecinătate, a fost găsit un porc mistreț mort confirmat cu PPA. După câteva zile, la Răducăneni au fost descoperite 6 animale care au fost afectate de aceeași boală. În perioada 26 martie – 1 aprilie 2021, în județul Iași au fost înregistrate șapte cazuri PPA la mistreți găsiți morți. Astfel, DSVSA a înregistrat 200 de mistreți găsiți morți și 30 de mistreți vânați. În prezent, în toată țara, în ultima săptămână au izbucnit 21 de noi focare PPA și au fost stinse alte 19 focare.

Medicii sanitar-veterinari din Iași iau măsuri pentru închiderea focarelor de pestă porcină

Printre măsurile dispuse de specialiștii din Iași în combaterea răspândirii pestei porcine se află efectuarea inspecțiilor sau a patrulărilor zilnice de către gestionarii fondurilor cinegetice pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi. Medicii veterinari din județ vor fi anunțați despre cazurile de mistreți găsiți morți, iar recoltarea probelor de la mistreții împușcați sau găsiți morți se va face de către medicul veterinar oficial sau de către personalul tehnic instruit al gestionărilor fondurilor cinegetice, în condiții de biosecuritate severe. În decursul anul 2020, în județul Iași, pesta porcină africană a afectat un număr de 462 de animale domestice, în 31 de focare apărute în gospodării. Ca urmare a aplicării planurilor de măsuri specifice, dispuse prin intermediul Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB), de medicii veterinari și specialiștii din cadrul DSVSA Iași, toate aceste focare erau eradicate la data de 31 decembrie 2021.

Focarele de pestă porcină vor fi închise de specialiștii DSVSA Iași

Pesta porcină africană este extrem de contagioasă și poate fi răspândită prin contact direct cu porci infectați, fluide biologice provenite de la porcii contaminați și prin contact indirect prin intermediul echipamentelor agricole, camioanelor sau oamenilor care au venit în contact cu animalele bolnave. Analizele anchetelor epidemiologie efectuate în focarele active arată că transmiterea bolii a fost făcută prin nerespectarea măsurilor de biosecuritate și a restricțiilor de mișcare ale animalelor, administrarea în hrana suinelor a resturilor alimentare. Specialiștii din cadrul DSVSA Iași au spus că principalii vinovați de răspândirea pestei porcine africane și izbucnirea unor noi focare au fost oamenii care cresc porci în gospodării și nu respectă minimele măsuri privind răspândirea pestei porcine. DSVSA Iași a intensificat, în această perioadă, controalele la operatorii economici care comercializează produse specifice sărbătorilor pascale.

Sursa BZI 

Alte articole