16.3 C
Paşcani
luni, mai 29, 2023

Un nou apel pentru reducerea consumului de apa la Harlau

Update Comunicat ApaVital din data de 10 octombrie 2017
Deoarece situația hidrometeorologică a rămas neschimbată de la data comunicatului inițial – 10.10.2017, Administrația Bazinală de Apă Prut – Bârlad, din cadrul Administrației Naționale Apele Române, a notificat ApaVital pentru aplicarea prevederilor Programului de restricții în alimentarea cu apă – treapta a II-a, volumul mediu zilnic prelevat din acumularea Pârcovaci corespunzător treptei a II-a de aplicare a restricțiilor, fiind de 3.451,89 mc/zi.
Pentru a nu se ajunge la situația neplăcută a aplicării unui program de furnizare a apei potabile, ApaVital reiterează apelul către utilizatorii alimentați din sursa Pârcovaci, de a reduce consumurile de apă, utilizând doar strictul necesar, eliminând risipa.
Comunicat inițial
ApaVital face apel la reducerea consumurilor de apă pentru utilizatorii alimentați din sursa Pârcovaci, respectiv din stația de tratare Hârlău
Având în vedere situația hidrometeorologică existentă, nivelul scăzut de apă înregistrat în acumularea Pârcovaci și prognoza meteorologică pentru următoarea perioadă, Administrația Bazinală de Apă Prut – Bârlad, din cadrul Administrației Naționale Apele Române, a notificat ApaVital pentru aplicarea prevederilor Programului de restricții în alimentarea cu apă – treapta I, respectiv reducerea cu 10% a volumului mediu zilnic de apă brută prelevată din această acumulare.
Menționăm faptul că programul de restricții în alimentarea cu apă se realizează în trei trepte, prima dintre acestea determinând diminuarea sau sistarea activităților auxiliare sau de producție mai puțin importante, pe perioade scurte de timp. În treapta a II-a de restricții (reducerea cu 20% a volumului de apă ce poate fi prelevat) se opresc instalațiile tehnologice care nu realizează randament maxim, iar în treapta a III-a de restricție (reducere de 25% a volumului de apă ce poate fi prelevat) se opresc secții sau linii tehnologice, la latitudinea beneficiarului, în funcţie de structura sistemului de alimentare cu apă şi a procesului de producţie al utilizatorului.
În luna septembrie, ApaVital a utilizat din acumularea Pârcovaci un volum de cca. 64.000 mc de apă brută. Prin aplicarea programului de restricții în caz de secetă treapta I, ApaVital poate preleva un volum maxim de 3.887,37 mc/zi, ceea ce înseamnă că, în mod normal, se va încadra în această restricție, fără a trece la măsuri care să afecteze utilizatorii. Totodată, ApaVital va lua măsuri pentru minimizarea pierderilor de apă din sistemele de alimentare pe care le administrează, până la eliminarea totală a acestora.
Având în vedere solicitarea venită din partea Administrației Bazinale de Apă Prut – Bârlad și situația hidrometeorologică există, ApaVital face un apel către utilizatorii din zona Hârlău, alimentați din sursa Pârcovaci, să consume rațional apa, utilizând doar strictul necesar eliminând risipa, pentru a nu se ajunge la situația neplăcută a aplicării unui program de furnizare a apei potabile.
Precizăm faptul că, în perspectivă, pentru a compensa deficiențele sursei de apă brută din lacul Pârcovaci, ApaVital are în vedere realizarea unei interconexiuni a sistemului de distribuție a apei din orașul Hârlău cu sursa de apă Timișești, eliminând astfel acest gen de probleme.
Biroul de Presă ApaVital

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow