-3.1 C
Paşcani
miercuri, ianuarie 19, 2022

Un medic din Pascani, donator de plasma

Unul dintre primii donatori de plasmă la Iași este un cadru medical pascanean. Medicul specialist în pediatrie, Roxana Toader a donat zilele trecute plasmă pentru vindecarea bolnavilor de Covid-19 care se află în stare critică.  Donarea a avut loc la Centrul Regional De Transfuzie Sanguină. Îndemnul medicului pascanean pentru cei care au fost internați pentru Covid 19, vindecaţi şi externaţi în urma testului Real Time -PCR negativ, este ca după externare să meargă să doneze plasmă sau măcar să ia legătura cu Centrul Regional De Transfuzie.

Menționăm că la Centrul Regional De Transfuzie Sanguină Iași a fost recoltată până în prezent plasmă de la trei persoane. Un donator este din Iaşi, unul din Paşcani, iar altul din Suceava. Dintre aceştia, doi sunt medici care au avut forme medii ale bolii şi au urmat tratamentul la Spitalul de Boli Infecţioase.

Procedura de recoltare a plasmei durează aproximativ o oră, nu este dureroasă, cu excepția minimului discomfort cauzat de înțepături, una în deget cu un ac mic pentru determinarea glicemiei și a hemoglobinei, una la pliul cotului, pentru recoltarea plasmei. Pe parcursul acestei proceduri nu se prelevează celule ci doar plasmă cu anticorpi. Se păstrează totuși aceleași precauții și recomandări de la o donare de sânge obișnuită.

Potenţialii donatori vor fi selectaţi dintre pacienţii care au fost internaţi pentru COVID-19, au fost confirmați prin test RT-PCR pozitiv că au această boală, au fost vindecaţi şi externaţi, în urmă RT-PCR negativ.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Consiliul Local Pașcani şi-a desemnat reprezentanţii în şcoli

Legislativul pascanean și-a desemnat consilierii locali care vor face...

Cadavru gasit intr-o canalizare de langa Primarie (foto)

Descoperire șocantă într-un canivou din apropierea Primăriei Pașcani. O...

Comuna Miroslovești va avea un Muzeu al Satului

Comuna Miroslovești va avea un Muzeu al Satului. Casa...

Spatiu pentru centru de dializa la Pașcani

Încă un pas în înființarea unui centru de dializa...