More

  Un japonez susţine că a rezolvat “cea mai complexă problemă matematică din lume”

  Array

  Matematicianul japonez Shinichiu Mochizuki (43 de ani) susţine că a rezolvat una dintre cele mai complexe probleme din matematică, aşa numita „conjectură abc”, scrie Business Insider.

  „Conjectura abc”, propusă în 1985, studiază relaţia între trei numere întregi pozitive, a, b şi c, care sunt prime între ele, iar a+b=c. Spre exemplu, numerele 5, 8 şi 13. Apoi, se calculează numărul d, format din înmulţirea divizorilor primi ai celor trei numere. În cazul nostru d=5x2x13.
  „Conjectura abc” susţine că, în majoritatea cazurilor, d este mult mai mare decât c (cum se întâmplă în exemplul de mai sus), dar că există situaţii în care d este mai mic decât c. Mai mult, ar exista un număr finit de trinoame a, b, c, pentru care d să fie mai mic decât c.

  Shinchi Mochizuki a anunţat că, după patru ani de calcule, a reuşit să demonstreze „conjectura abc”, într-un document de 500 de pagini. Totuşi, Business Insider spune că omologarea demonstraţiei ar putea dura tot pe atât, pentru că Mochizuki „a creat un întreg limbaj matematic, cu totul nou”, pentru a demonstra conjectura.

  Mochizuki, doctor în matematică la 22 de ani, este primul om care susţine că a demonstrat „conjectura abc”, propusă în 1985 de matematicianul britanic David Masser şi francezul Joseph Oesterle.

  Dorian Goldfeld, matematician la Universitatea Columbia din New York, a declarat că descoperirea lui Mochizuki este „una dintre cele mai importante realizări matematice ale secolului al XXI-lea”.
  Sursa: Gandul

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Electrocasnicele vor avea o nouă etichetă energetică în UE. Ce schimbări aduce noua scară de consum de la 1 martie

  Uniunea Europeană introduce o nouă etichetă energetică îmbunătățită a UE pentru aparatele de uz casnic în toate țările europene, care urmează să fie implementată...

  Ce este AMOC. E la cel mai scăzut nivel din ultimii 1.000 de ani și poate aduce apocalipsa în Europa și SUA

  Circulația Oceanului Atlantic care stă la baza Curentului Golfului (Gulf Stream), sistemul meteorologic ce produce vremea caldă și moderată în Europa, este la cel...

  Cum se va schimba clima României până în 2100. Nepoţii noştri nu vor mai şti ce e zăpada

  După furtuna care a lovit Capitala sâmbătă seară, experţii atrag atenţia că ne îndreptăm spre o eră deloc plăcută din punct de vedere termic. Fenomene...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Înapoi
  Discuta pe Facebook
  Discuta pe Whatsapp