More

  Un învăţător sau un profesor debutant câştigă mai puţin decât un shaormist

  Array

  „Salariile cresc cu procente foarte mici, cuprinse între 0,5% – 5%, acordate în două tranşe, până în decembrie 2017“, spun sindicaliştii din educaţie. În preajma examenelor a mai apărut o nemulţumire: plata cadrelor implicate. Un exemplu: ziua de supraveghere în sală este plătită cu 5 lei.

  Până la probele scrise de la examenul de bacalaureat, sindicaliştii din învăţământul preuniversitar continuă să strângă semnăturile dascălilor care doresc boicotarea examenelor naţionale. Aceste măsuri vin în urma publicării noii grile de salarizare din Ordonanţa 20 a Guvernului, şi care prevede majorări salariale în învăţământul preuniversitar, majorări pe care dascălii spun nu le vor simţi, deoarece sunt mici.

  Se fac liste de boicot

  „Introducerea sporului de vechime, doctoratul şi sporul de zonă în salariul de bază va duce la confuzii şi, cu certitudine, va stârni discuţii. Ordonanţa 20 prevede majorări ne­semnificative, chiar Guvernul le numeşte corecţii şi nu majorări. Sunt procente foarte mici, cuprinse între 0,5% – 5%, acordate în două tranşe, prima de la 1 august 2016 şi a doua de la 1 decembrie 2017. Ne-am fi dorit ca măcar tranşa a II-a să fie adusă mai aproape, să fie de la 1 ianuarie 2017. Am cerut liderilor de sindicat din şcoli să aducă listele cu semnături; până în prezent sunt în jur de 2.000, dar mai sunt câteva zile până la terminarea perioadei de stângere de semnături şi sigur vor fi mai multe. Ne-am dori foarte mult ca guvernul Cioloş să invite sindicatele la o discuţie mai serioasă şi să se găsească majorări mai semnificative, cum s-a întâmplat cu cei din sistemul sanitar“, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţă­mântul Preuniversitar ieşean (USLIP).

  Majorările sunt în funcţie de gradele didactice, de studii şi de vechime, cei care vor simţi mai puternic mărirea de salarii fiind dascălii care au o vechime cuprinsă între 6 şi 10 ani, şi anume de 12,4%.

  Conform noii grile de sala­rizare, un dascăl care are gradul I, cu o vechime cuprinsă între 10 şi 14 ani, primeşte 7,5%, eşalonat în două tranşe; unul cu o vechime de până în 18 ani primeşte o majorare de 6%; iar unul cu peste 40 de ani, o mărire de 3,4%.

  „Eu mă încadrez în categoria 14-18 şi, la cei 1.800 de lei, cât am salariu, ar veni să mai primesc încă 70 de lei. Cei care au gradul II, fără studii universitare ori fără doctorat, au procente şi mai mici. Iar personalul nedidactic lipseşte cu desăvârşire în această nouă grilă de salarizare“, a adăugat Laviniu Lăcustă.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Zeci de pășcăneni din etapa a doua s-au imunizat la centrul de vaccinare de pe strada Sportului

  In municipiul Pascani luni a inceput vaccinarea impotriva COVID-19 a persoanelor care se incadreaza in cea de-a doua etapa a campaniei de imunizare. Activitatea...

  Comisiile de specialitate au fost completate. Mai multi la Economic, mai putini la Educatie

  Desi a castigat alegerile locale pentru Consiliul Local , la diferenta de cateva sute de voturi de organziatia PNL iar cele doua formatiuni au...

  Fotbalistul Crețu a scos la licitație, pentru Nicoleta, tricoul cu care a jucat la Națională

  La nivelul judeţului Iaşi se organizează în această perioadă diverse acţiuni de strângere de fonduri pentru Nicoleta, o tânără in vârstă de 17, din...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI