14.3 C
Paşcani
sâmbătă, septembrie 30, 2023
Array

Un inalt functionar public a furat 100.000 euro din fonduri europene, la Targu Frumos

Ce tupeu. Din postura de birocrat, cu statut de inalt functionar public, a reusit sa-si fabrice nistedocumente pentru a baga in buzunar fonduri europene in valoare de 100.000 euro. Este vorba de Mihai Tucan, secretarul orasului Targu Frumos. Acesta nu are studiile superioare necesare pentru a ocupa functia de secretar al orasului dar l-a dus capul sa falsifice unele documente pentru a pune in mod fraudulos mana pe banii Uniunii Europene.

Secretarul a incasat subventia pe suprafata care se acorda fermierilor care exploateaza terenuri agricole inca din 2007, cand Romania a aderat la Uniunea Europeana. Desi nu are vreo mostenire, nu a cumparat terenuri, nu a arendat si nici nu a concesionat vreo suprafata, Mihai Tucan a reusit sa incaseze subventii de la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) in fiecare an pentru o suprafata de 167 de hectare.

De mentionat ca valoarea subventiei pe suprafata a variat in ultimii ani de la 50 de euro pe hectar in 2007 la o medie de circa 150 euro pe hectar in 2012. Asadar, aceste subventii se acorda persoanelor care exploateaza terenuri agricole. In dosarul care se depune la APIA, fiecare solicitant trebuie sa dovedeasca ca detine, a arendat sau a concesionat suprafata de teren pentru care solicita subventia.

Acest lucru se face prin depunerea de copii dupa titlul de proprietate, dupa contractele de vanzare-cumparare, contracte de arenda sau contracte de concesiune pentru terenuri. In cazul terenurilor arendate, se accepta si un tabel care include suprafetele agricole pentru care se solicita subventie, dar si numele si persoanele fizice sau juridice de la care s-au arendat terenurile respective.

Aceasta procedura se accepta numai in cazul in care contractele de arenda sunt trecute in registrul arendasilor pe care il intocmeste fiecare primarie. Prin urmare, conform acestei proceduri in vederea obtinerii subventiei se poate depune acest tabel cu terenurile arendate insotit de o adeverinta eliberata de primaria comunei pe raza careia se afla terenurile pentru care se solicita bani. In acest caz, dupa cum s-a mai precizat, APIA nu mai solicita copii dupa contractele de arenda, deoarece primaria elibereaza adeverinta numai dupa ce consulta registrul arendasilor. Avand in vedere acest lucru, nu mai exista nicio indoiala ca persoana respectiva a arendat niste terenuri.

Continuare pe BZI

 

Alte articole