17.7 C
Paşcani
duminică, august 14, 2022
Array

Voluntar francez în România: „Este o țară frumoasă, cu oameni primitori și mâncare bună. Merită descoperită!”

Cu un accent boem, Valentin vorbește limba română, învățată în câteva luni cât a stat printre pășcăneni, aici unde a fost voluntar. Iubitor de artă și de a face bine, tânărul francez de 24 ani a reușit să pună bazele unui festival de film, în aer liber. A fost un succes și mi-au lipsit foarte mult activitățile culturale”, spune voluntarul care a ajuns în România datorită Asociașia Gipsy Eye cu care colaboerază.

Tot timpul cu zâmbetul pe buze și un pozitivism molipsitor, Valentin îndeamnă tinerii către voluntariat și mai ales să descopere România frumoasă, turistică și cu oameni primitori și calzi. “Cu siguranță revin aici, mai ales că nu vreau să-mi pierd cunoștițele acumulate în a vorbi limba română și încă nu am bifat ce vreau să vizitez din această țară.”

Să facem cunoștință cu Valentin Khapon.

Bună! Pentru început să te cunoaștem mai bine. Spune-ne câteva cuvinte despre tine.

Mă numesc Valentin, sunt francez şi am 24 de ani. Trăiesc în Nordul Franţei, lângă marea, acolo unde locuieşte familia mea. Am studiat la Lille şi la Bordeaux unde mi-am făcut mulţi prieteni. Sunt pasionat de călătorii şi mai ales să descoper locuri. Când aveam 13 ani m-am înscris la cursuri de teatru, iar de aici, curiozitatea pentru mediul cultural şi artistic m-a împins către studii de specialitate. Anul trecut am terminat un Master de supervizare a proiectelor interculturale şi culturale. Sunt interesat de cooperare culturală şi dezvoltare artistică.

În urmă cu câteva luni ai decis să pleci din locurile natale și să vii în România. Cum s-a întâmplat? De ce această decizie?

Dupa terminarea Master-ul, am decis să plec oriunde în afara țării (nr. Franța) pentru a acumula cât mai multă experiență profesională. Așa că am început să caut tot felul de proiece de voluntariat prin Europa. Voiam să fac ceva pentru a mă simți că sunt util. Am întâlnit Asociația Gipsy Eye din Romania, unde are și sediu în Franța. Recunosc că la început eram nesigur pentru că nu lucrasem cu copii până atunci și mai ales că nu știam nimic despre această țară. Erau discuții la televizior sau prin societate despre rromii din această țară. Decizia am cântărit-o mult mai ales că erau foarte multe lucruri noi pentru mine. Dupa cateva zile de gândire m-am decis că este o oportunitate și trebuie să experimentez. Am devenit foarte curios despre România, tradiții, oamenii de aici și mi-am zis să încerc.

Cu toată sinceritatea care te caracterizează, prima impresia despre România, Pașcani?

Primele zile au fost grele, era și perioada de iarnă și pentru că am trăit în mediul rural nu erau prea multe lucruri de făcut. Dar m-am adaptat și m-am obișnuit cu programul, iar în acest timp am început să descoper părțile frumoase din zona Moldovei. Am rămas uit de cât de mult mănâncă românii. Sunt prietenoși și vorbăreți dar am văzut și partea urâta a lor. Dar, în general România a fost o surpriză frumoasă, mai ales pentru ca nu ma asteptam la atât de multe de la ea poate și pentru că nu știam prea multe.

 

Cum a fost să lucrezi cu oamenii de aici? Greutățile cu care te-ai confruntat.

Există câteva diferențe culturale între români și francezi. Nu m-am confruntat cu multe dificultăți, cu excepția problemelor de comunicare, care există în fiecare societate/organizație și în fiecare locuri. A fost interesant pentru mine să lucrez într-un mediu internațional și de a împărtăși experiențe cu voluntari români.

 

În ce a constat voluntariatul tău, al echipei?

În fiecare zi am fost în Cozmești să lucrez cu cei din categoria defavorizată, mai ales copii, am făcut jocuri, teme, activitati culturale cu ei. Am încercat sa le dăm cât mai multe informații despre Europa, să o decopere, să fie interesați de artă și cultură. Am lucrat cu o cerere de subvenție europeană – a fost foarte interesant sa scriu un proiect – și am organizat, împreună cu volunatrii din Franța si România un festival de film ce a avut loc în luna iulie a.c. la Sodomeni. Este vorba despre „Rromii din România și din străinătate.” A fost o experiența minunată! În această perioadă am învățat mult și sunt foarte mândru de ce am facut.

După cele opt luni petrecute în Asociație, ai lăsat ceva în urma ta. Despre ce este vorba?

Eu așa cred. Pe lângă zilele petrecute cu cei din Asociașia, unde fiecare a fost o lecție, împreună cu ei am organziat și Festovalul de Film în aer liber ce s-a desfășurat pe parcurul a două săptămâni, în zilele de weekend. Am muncit mult, rezultatele au fost bune și sper ca pe viitor evenimentul să devină o tradiție și de ce nu, de la an la an să fie îmbunătățit.

Cât de important este voluntariatul în viața unei persoane?

Voluntariatul este ceva cu care poti sa spuni ca esti mândru de tine pentru ca ai facut ceva util, ai ajutat pe altcineva, si asta este cel mai important in viata. Este o experienta unica, o experienta de neuitat. Te întalnesti cu lumea, gasesti solutii, pregatesti proiecti… În cele din urmă, te simți mai bine.  

Pentru un mai bun contact cu oamenii de aici ai învățat și limba română? De la cine? Cum ți se pare? Este grea/ușoară?

Am învăţat limba română de la profesoara Mihaela Hărățu. A fost uşor pentru mine să învăţ limba română, poate şi pentru că în liceu am studiat limba italiană şi mi se par limbi care au foarte multe în comun. Limba română este o limba frumoasă, melodioasă şi m-a plăcut să vorbesc în fiecare zi cu oamenii pe care i-am întâlnit şi mai ales să practic la şcoală cu copii.

Câteva cuvinte despre Pașcani – ca loc,  activități, mâncare, oameni, evenimente etc

Paşcaniul nu este un oraş mare dar aici sunt oameni foarte frumoşi cu care m-am împrietenit. Este un oraş liniştit şi primitor. Cel mai ciudat pentru mine a fost că nu există multe evenimente culturale în Paşcani, nu există nici un cinematograf, asta mi-a lipsit mult.

Te-ai mai întorce aici?

Desigur o sa ma intorc in Romania! Sunt locuri pe care nu am reușit să le vizitez iar cunoștințele mele de vorbire în limba română trebuie practicate mai. Vreau să păstreze legătura cu asociația și poate într-o zi o să vizitez din nou copiii din Cozmești.

 

Testul fulger. Răspunde cu ce cuvânt își vine în minte atunci când citești cuvântul meu.

Copilărie = nepăsare;

Familie = confort;

Crăciun = reuniune;

Tradiții = respectabil;

Pașcani = primitor;

Limba română = melodios;

Scenă = entuziasm;

Festival = a împărţi.

 

O altă rubrică este – întrebări esențiale!

Ce lucuri te fac să fii mândru? A ajuta oamenii să se simt mai bine.

Care este rolul tău în această lume? A avea o minte deschisă și a împărți cu ceilalți.

Ce este luxul pentru tine? A fi în măsură să călătorească peste tot în lume.

Când ai plâns ultima dată? De ce? Nu-mi amintesc, nu plâng foarte des, dar există o mulțime de lucruri care mă fac trist.

Pentru ce ai face orice sacrificiu? Pentru cei care-i iubesc.

Ce înseamnă succes pentru tine? Succesul înseamnă de a fi fericit și mândru de cine sunt și de diferențele mele.

Care este cartea/filmul preferat de tine? Recomandare, ultima citită etc? Când eram în Romania am citit 1984 de George Orwell. Recomand cartea pentru că vorbește despre societatea noastră adevărată și modul în care toată lumea ar trebui să se gândească la lume.

Un cuvânt de final – motto, versuri, poezie etc

Încurajez toți tineri să fie implicați în acțiuni de voluntariat și să fie lipsiți de prejudicati la nivel personal și profesional. Sunt multe locuri în România unde poți face voluntariat. Sper ca ei să beneficieze de toate acestea!

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow