More

  Un fost profesor din Pascani, implicat intr-un scandal sexual la Cuza

  Array

  Un nou scandal sexual zguduie mediul academic din Iaşi, de această dată epicentrul fiind la cea mai veche universitate din ţară. Conferenţiarul universitar dr. Constantin Petrovici, de la Facultatea de Psihologie, este acuzat de procurorii ieşeni că ar fi cerut unei studente din anul III să facă sex cu el pentru a o ajuta la examene. Petrovici a fost deja suspendat din funcţie şi a fost pus sub acuzare de anchetatori, fiind cercetat sub control judiciar. „Nu avem niciun punct de vedere până la finalizarea anchetei”, spun reprezentanţii facultăţii. „Domnul profesor este nevinovat”, spune avocatul conferenţiarului. Acesta a fost înregistrat ambiental de studenta sa, de la specializarea Ştiinţe ale Educaţiei, în timp ce ar fi solicitat favorurile sexuale. Este al doilea caz de acest gen din mediul universitar ieşean care ajunge în vizorul autorităţilor. Constantin Petrovici este considerat unul dintre cei mai buni formatori de profesori din zona Moldovei.

  Un dosar cu acuzaţii neverosimile este instrumentat în mare secret de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi. Un conferenţiar universitar doctor de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” a fost chemat zilele trecute la audieri şi pus sub acuzare după ce ar fi cerut unei studente să facă sex cu el. Universitarul Constantin Petrovici (62 de ani) este cercetat în prezent sub control judiciar, el fiind acuzat de infracţiunea de „folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual”, infracţiune pentru care Codul Penal prevede o pedeapsă de până la trei ani de închisoare. „Putem confirma doar că s-a dispus măsura controlului judiciar în acest dosar, cercetarea fiind însă nepublică la acest moment. Din acest considerent, nu vă pot furniza alte informaţii despre conţinutul dosarului”, ne-a precizat în cursul zilei de ieri procurorul Alexandru Pecincu, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunal.

  Interceptat ambiental de o studentă

  După ce a fost pus sub control judiciar, lui Constantin Petrovici i s-a interzis să îşi mai exercite funcţia de cadru didactic. El a contestat în instanţă decizia procurorilor de a-l plasa sub control judiciar însă, pe 1 iulie, Tribunalul a respins plângerea universitarului. Surse juridice au conturat „Ziarului de Iaşi” care sunt faptele ce îi sunt imputate conferenţiarului Constantin Petrovici. Potrivit surselor, pe 16 şi 17 iunie, cadrul universitar de la disciplina de Didactica Matematicii i-ar fi cerut uneia dintre studentele de la Facultatea de Psihologia şi Ştiinţele Educaţiei să facă sex cu el pentru a o ajuta pe aceasta la un examen. Din informaţiile noastre, ar fi vorba de studenta A. B., ce era, în momentul comiterii presupuselor fapte, studentă în anul III la facultatea amintită. Ulterior, tânăra a reuşit să promoveze şi şi-a obţinut şi diploma de licenţă. Ea nu a dat curs solicitării cadrului didactic, infracţiunea fiind doar în forma pretinderii.

  Sursele juridice au mai precizat că procurorii au la dosarul universitarului, pe lângă declaraţia sudentei A.B., şi mai multe interceptări telefonice şi ambientale dintre tânără şi Constantin Petrovici, din care ar reieşi că acesta i-ar fi cerut studentei sale să facă sex cu el. Spre deosebire de celălalt caz similar instrumentat de procurori, în urmă cu un an, cel al conferenţiarului Dumitru Păduraru, acuzat de fapte similare, interceptările nu ar fi la fel de explicite, au mai transmis sursele judiciare.

  Reacţia reprezentanţilor facultăţii

  Reporterul „Ziarului de Iaşi” a încercat, în cursul zilei de ieri, să ia legătura cu conf. dr. Constantin Petrovici însă acesta nu a răspuns nici apelurilor telefonice şi nici e-mailurilor. În schimb, avocatul universitarului, Lucian Piţigoi, ne-a spus că Petrovici este nevinovat. „Eu consider că nu este vinovat, nu se întruneşte conţinutul infracţiunii de pretindere de favoruri sexuale, şi până la urmă va fi achitat”, ne-a spus Piţigoi. La rândul lor, reprezentanţii Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei ne-au menţionat că universitarul este, în prezent, suspendat din funcţie. „Până la definitivarea anchetei, nu putem să ne pronunţăm. Eu nu cunosc detalii, cei care ancheteză îşi fac treaba. Noi am transmis toate actele care ne-au fost solicitate, este vorba de cataloage, şi nu pot să îmi exprim niciun punct de vedere din lipsă de informaţii”, ne-a precizat Ion Dafinoiu, decanul facultăţii.

  CV-ul universitarului

  Universitarul Constantin Petrovici are un CV remarcabil. De altfel, mai mulţi colegi de breaslă ce au fost contactaţi ieri de „Ziarul de Iaşi” au catalogat acuzaţiile procurorilor ca fiind neverosimile. „Eu ştiu că este unul dintre cei mai serioşi profesori de acolo, nu îmi vine să cred că a făcut asta”, ne-a spus un cadru universitar.

  Constantin Petrovici predă didactica matematicii şi, în trecut, a fost şi profesor de matematică, inclusiv la o şcoală din Franţa. Potrivit CV-ului său, Petrovici este doctor în pedagogie şi şi-a început cariera didactică în 1978, ca profesor de matematică la un liceu din Paşcani, după care la o şcoală generală şi la un liceu pedagogic din Iaşi. Începând cu 1985, predă la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.
  Continuarea pe Ziarul de Iasi

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Accident din cauza vitezei. Soferii au scapat cu viata

  Accident rutier in apropiere de podul peste calea ferata, la iesirea din Pascani. `In cursul zilei de sambata 23 ianaurie, in jurul orei 11...

  România s-a născut la Iași: 162 de ani de identitate și unitate națională în capitala istorică a României

  Acum 162 de ani, printr-una dintre cele mai mari inițiative de conștiință și putere națională, România se năștea la Iași, după secole de sacrificii...

  „Mortul viu” de la Iaşi rămâne mort din punct de vedere oficial. Dovada că e mai greu să învii decât să mori

  ”Mortul viu” aşteaptă decizia oficială a autorităţilor pentru a i se anula certificatul de deces şi a-şi continua viaţa în mod normal. Gabriel Luca, ieşeanul...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI