-6.8 C
Paşcani
duminică, ianuarie 29, 2023

Un copil de 13 ani dintr-un sat din zona Pașcani a fost diagnosticat cu o formă gravă de TBC

Un copil de 13 ani dintr-un sat din zona Pașcani a fost diagnosticat recent cu o formă gravă de TBC. Potrivit medicilor ieșeni, cazul este deosebit, cu atât mai mult cu cât astfel de situații printre copii sunt rar întâlnite. „Copilul de 13 ani are o formă de TBC care se răspândește, o formă nu foarte des întâlnită la copii, ci doar la adulți. În ultimii ani nu am avut niciun astfel de caz. Practic, de regulă copiii nu împrăștie boala, ea rămâne acolo. În schimb, la acest copil au plesnit ganglionii și este contagios, existând riscul să-i fi contaminat și pe cei din jur”, a declarat dr. Adriana Sorete Arbore, medic șef la Dispensarul TBC din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Iași.

Potrivit medicului, forma bolii pe care a facut-o copilul este una gravă, însă cu tratament își va reveni. „Ancheta epidemiologică este încă în derulare și vom vedea cum decurg lucrurile. Părinții și o soră a acestuia nu au boala la acest moment, ceea ce este bine, însă în jurul lui, nu știm deocamdată cât și cum a răspândit, ci urmează să vedem. Copilului i se va aplica tratamentul standard, același pe care îl aplicăm și la adulți și sperăm să fie bine”, a mai precizat medicul ieșean.

La acest moment, medicii ieșeni au în evidență, în cadrul Dispensarului TBC, 13 copii cu tuberculoză, cu 4 mai mult decât au avut pe parcursul anului trecut. Din fericire, niciunul dintre copii nu a decedat. În schimb, la adulți din 287 de persoane, diagnosticate anul trecut, 18 din ele au decedat. Anul acesta au decedat 8 persoane, oficial, însă numărul real ar putea fi mult mai mare.

Sursa Știrea de Iași

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow