11 C
Paşcani
duminică, martie 26, 2023
Array

VIDEO – Un câine însoţeşte un nevăzător. Un păşcănean este beneficiarul unui câine ghid, 10 în toată ţara

Viaţa unui tânăr nevăzător din Paşcani se va schimbă în următoare perioadă datorită celui mai fidel prieten al omului, câinele. Maia este patrupetul care a adus speranţă în viaţa lui Petrică. Iar de astăzi, labradorul îl va însoţi permanent pe păşcănean, pe stradă, la magazin, în restaurante sau în instituţiile publice. Cetăţenii oraşului au primit cu ochi buni această veste şi spun că îl vor ajuta pe tânăr să se descurce în oraş. Câinele aparţine unei asocatii din Satu Mare care dezvoltă un program de dresaj pentru patrupete care să-i ghideze pe cei care şi-au pierdut vederea. Maia este unul din cei 10 câini din toată ţară, iar Petrişor este singurul beneficiar din Moldova.

Petrica si Maia caine ghid
Petrică are 35 de ani. Este nevăzător. Iar de astăzi va putea merge prin oraş, singur. Nu mai este nevoie să fie însoţit de mama lui. Alături de el va sta Maia, un căţel care aparţine unei asociaţii neguvernamentală din Satu Mare şi este unul dresat şi care îl va ghida pe păşcănean prin oraş. Petrică nu poate decât să şi-o închipuie pe Maia. Este complet nevăzător, dar de când a cunoscut-o, în viaţa sa a apărut parcă un licăr de speranţa. Astăzi a avut loc predarea căţelului ghid. A fost o zi altfel pentru păşcăneanul nevăzător.
cainele ghid maia
Am mers împreună cu Petrică, Maia şi Zolt la Primăria Paşcani pentru ca personalul de aici să fie informaţi despre legea 448/2006, care reglementează protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap şi care asigura egalitatea de şanse a persoanelor care se deplasează cu ajutorul câinelui ghid.
petrica maia in primarie
Petrică spune că a avut mult noroc. De îndată ce a auzit de această asociaţie a şi luat contact cu ea şi a fost surprinsă să primească imediat ajutor. A participat la tabere de instruire şi astăzi s-a făcut predarea de la instructor la noul stăpân. Acomodarea patrupedului va dura până la câteva săptămâni până când, patrupedul va învaţa traseele din oraş.

dana lume nevazatori 2

Pentru câteva momente m-am pus în locului unui persoane nevăzătoare. Am folosit bastonul alb şi câinele ghid pentru a mă putea deplasa câţiva metri. Senzaţia a fost una pe măsură şi ar trebui încercat de cât mai multe persoane.

În ţară sunt doar 10 câini ghid pentru persoanele nevăzătoare. Prea puţini în comparaţie cu cei peste 100 de mii de români care au probleme cu vederea. Mai mult, formarea unui câine durează până 2 ani.

Câinii de acest gen au nevoie de multă afecţiune şi sunt antrenaţi să fie echilibraţi şi blânzi. Ei nu fac rău oamenilor chiar dacă nu poartă botniţă, patrupedul nu reacţionează neagativ. Despre Maia a fost informat şi şeful Poliţiei Locale.
caine maia

Preşedintele Asociaţiei „Angel Dog” din Satu Mare, Zoltan Szabo roagă păşcănenii să se comporte normal atunci când îl vede pe tânăr cu câinele ghid.

Păşcănenii aflaţi astăzi prin oraş au privit cu admiraţie pe Maia şi Petrică. Ei spun că au văzut la televizor cazuri de acest gen şi atunci când o să fie nevoiţi o să-l ajute pe păşcănean.

Petrică Iordache speră ca pe viitor să nu abia probleme din partea oamenilor şi să-i fie permis accesul cu animalul de companie în magazine, de exemplu, sau în unele mijloacele de transport în comun.

Materialul video in cadrul buletinului de stiri INFOBIT

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow