30 C
Paşcani
joi, august 5, 2021
30 C
Paşcani
joi, august 5, 2021
Array

Un barbat din Lespezi a murit aşteptând şapte ani o inimă nouă. De ce ar trebui ca la Iaşi să se poată realiza transplant de cord

În timp ce Iaşului îi este refuzată şansa de a realiza transplant de cord încă din 2006, pacienţii din judeţ care se află pe lista de aşteptare de la Târgu Mureş pentru o inimă nouă trăiesc cu speranţă sau se pierd prea tineri.

Ultima oară, comisia de evaluare de la Agenţia Naţională de Transplant (ANT) a venit la Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV) iarna trecută, însă spitalul nu a fost acreditat pentru că echipa de doctori nu participase deja la 20 de transplanturi, deşi în toate centrele medicale abia se realizează cinci astfel de intervenţii pe an, după cum spune prof. dr. Grigore Tinică, managerul institutului.

Peste câteva luni, în martie 2014, un bărbat din localitatea Heci, comuna Lespezi, în vârstă de 42 de ani, care aştepta o inimă sănătoasă de şapte ani, a murit în Spitalul Municipal din Paşcani lăsând în urmă o familie îndurerată.

Diagnosticul a căzut ca un trăsnet

Mihai Irimia a fost diagnosticat cu afecţiuni grave ale inimii în 2007, atunci când medicii i-au explicat că transplantul ar fi singura soluţie pentru supravieţuire. „În luna martie, în urma unei răceli puternice, m-am prezentat la medic şi, spre mirarea tuturor, mă aflam la un pas de moarte. Am fost depistat la Clinica din Târgu Mureş cu cardiomiopatie dilatativă de etiologie neprecizată, regurgitare mitrală gradul III, Nyha III, hipertensiune pulmonară medie, dislipidemie mixtă. În urma examenelor medicale, nu mai era nimic de făcut, decât să mi se întocmească dosar pentru transplant de inimă“, scria în urmă cu şapte ani Mihai Irimia, încercând să sensibilizeze publicul pentru a-l ajuta să strângă bani pentru medicamente şi pentru un eventual transplant în străinătate.
Vestea a fost şocantă, după cum îşi aminteşte soţia bărbatului, Mona Irimia, însă au sperat că vor primi o şansă. El s-a pregătit din timp pentru transplant, şi-a rezolvat probleme dentare, pentru că se gândea că, dacă va fi anunţat că s-a găsit un donator compatibil, analizele trebuie să-i iasă perfecte. Însă ieşeanul nu a fost sunat şi nici salvat la timp.

„Medicii i-au dat tratament pentru problemele pe care le avea, însă, în timp, medicamentele i-au afectat ficatul şi rinichii. Când ne-a spus medicul care l-a diagnosticat de posibilitatea unui transplant în străinătate, ne-ar fi trebuit contravaloarea a patru apartamente, ori de unde să luăm atâţia bani?“, a povestit soţia bărbatului.

Continuare pe Ziarul de Iasi

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer acoperit de nori
30 ° C
30.8 °
25.2 °
49 %
5.1kmh
93 %
joi
31 °
vin
29 °
sâm
26 °
Dum
30 °
lun
33 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI