10.5 C
Paşcani
vineri, martie 29, 2024

Un băiat de 19 ani din preajma Pascaniului luptă cu cancerul. Cineva îl poate salva, dar nu intervine

Sute de bolnavi de leucemie ar avea o şansă la viaţă dacă ar găsi un donator de celule stem compatibil. În urmă cu şase ani, se înfiinţa, la Iaşi, Centrul donatorilor voluntari. Din păcate, numărul acestora rămâne foarte mic. Citiţi povestea lui Ciprian care şi-a găsit un donator compatibil în Croaţia, dar aşteaptă de zece luni un răspuns.

Sute de bolnavi de cancer de sânge din Moldova riscă să-şi piardă viaţa anual din cauza numărului mic de donatori voluntari de celule stem. Deşi Registrul Donatorilor este înfiinţat încă din 2013, numărul eroilor de salvat vieţi este incomparabil mai mic cu cel al oamenilor afectaţi de acestă boală. Lipsa donatorilor îngreunează şi activitatea de la centrul de transplat de celule stem din Iaşi, care în momentul de faţă nu realizează decât autotransplant, proceduri care întârzie evoluţia bolii, dar nu o şi vindecă.

Diagnosticul l-a făcut să renunţe la şcoală

Salonul de la Centrul de transplant medular de la Institutul Regional Oncologic Iaşi nu are mai mult de 4 paturi. Patru paturi în care fiecare bolnav îşi aşteaptă salvatorul. Ciprian I. e privilegiat. Doar însă pentru că stă lângă geam. Are 19 ani, e de pe lângă Paşcani şi îi place fotbalul, dar nu a mai dat cu piciorul în minge de trei ani. Era aproape în clasa a XI-a când, aflându-se în Italia, la ai lui plecaţi la muncă, s-a simţit rău brusc. Febră, frisoane, fără vlagă. „M-a dus tata la medic acolo, re­pede. Mi-au făcut analizele, dar mi-au zis că nu am nimic, doar să mănânc mai bine. Şi am plecat. Am mâncat, dar tot rău m-am sim­ţit“, povesteşte Ciprian.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

 

Alte articole