24.1 C
Paşcani
joi, august 11, 2022

Un an de la primul caz de COVID-19 din Iași. Circa 35.000 de persoane din județ infectate

Astăzi s-a împlinit un an de la primul caz de Covid-19 din Iași.
Bărbat, 42 de ani, întors în țară de la Venezia (vama Borș), se internează astăzi la Spitalul de Boli Infecțioase pentru frisoane, tuse seacă, dureri toracice, rinoree. S-au prelevat probe pentru SARS-CoV-2”, așa arăta informarea Direcției de Sănătate Publică Iași a primului caz de persoană cu Covid-19. Pe 11 martie 2020 probele medicale au confirmat că bărbatul era infectat. Astăzi se împlinește un an de eforturi zilnice de a nu lăsa acest virus să ne copleșească.
Împreună cu Direcția de Sănătate Publică și spitalele din Iași, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Serviciul de Ambulanță Județean Iași, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Inspectoratul de Poliție Județean, am fost în situații în care a trebuit să luăm măsurile recomandate constant de medicii epidemiologi, să explicăm populației care sunt pericolele și ce trebuie să facem ca să le evităm. De asemenea, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean și primari am luat toate măsurile pentru ca educația copiilor noștri să se desfășoare cât mai bine în condițiile specifice unei pandemii.
Lista aliaților în această luptă, instituții și parteneri din societatea civilă este lungă și apreciem că în fața dificultăților am reușit să formăm o echipă.
Ne-am confruntat cu situații în care numărul de paturi din spitale și din secțiile ATI au fost ocupate integral, am fost nevoiți să suspendăm activități care presupun aglomerările, am instituit carantina unor localități. A fost un an în care au avut loc și două runde de alegeri și care au fost gestionate prin impunerea unor reguli de igienă respectate cu strictețe și fără a pune în pericol populația.
În 12 luni s-au infectat aproximativ 35.000 de ieșeni, adică în medie aproape 96 de persoane pe zi. În același timp, virusul a cauzat decesul a 618 locuitori ai județului Iași. Toată economia a fost afectată, multe companii au avut și încă mai au de suferit. Am fost nevoiți și noi, la fel ca toate județele din țară, să luăm măsuri aspre și dureroase, altfel riscam să sufocăm sistemul sanitar și numărul de infectări să scape de sub orice fel de control.
În ultimele trei luni am început o activitate nouă, campania de vaccinare, o activitate a speranței că vom domoli pandemia. Am organizat împreună cu DSP și cu autoritățile locale 31 fluxuri de vaccinare în 28 de centre răspândite în județ. Am ajuns la aproape 100.000 doze de vaccin administrate în județul Iași. În foarte scurt timp vom intra în etapa a III-a de vaccinare, iar numărul de persoane imunizate va crește.
Am depășit un an de activitate în care prioritare au fost măsurile sanitare și respectarea restricțiilor care să limiteze răspândirea virusului SARS-CoV-2. La început se cunoșteau foarte puține lucruri despre acest virus, dar împreună cu colegii din celelalte instituții am făcut o echipă și am depus zilnic eforturi pentru a fi siguri că luăm cele mai bune decizii. Spre deosebire de situația din urmă cu 12 luni, la un an de la înregistrarea primului ieșean infectat, putem spune că avem motive de speranță, că vom limita răspândirea virusului prin campania de vaccinare.
Sursa Facebook Marian Grigoras – prefectul judetului Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Tineri amendați pentru lipsa de educație

Doi tineri din Pașcani au fost surprinși de Poliția...

Accident rutier cu patru victime la Butea

Accident rutier cu trei victime in comuna Butea. Evenimentul...

Farmaciile unde se găsesc pastilele de iodura de potasiu

Ministerului Sănătății a publicat lista farmaciilor unde persoanele cu...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow