9.6 C
Paşcani
luni, octombrie 2, 2023

Un an de aşteptare cu sf-urile în sertar. Peste o suta de cereri, în noul cimitir

La sfârşitul lunii mai se împlineşte un an de zile de când legislativul păşcănean a aprobat studiul de fezabilitate pentru amenajarea noului cimitir al municipiului. De atunci şi până acum nu au fost organizate încă licitaţiile pentru proiectare şi execuţie.

Municipalitatea susţine că se lucrează la caietele de sarcini şi se aşteaptă alocarea finanţării necesare obiectivului de investiţii, odata cu aprobarea bugetului pentru anul în curs. Noul cimitir ar urma să fie amenajat pe o suprafaţă de teren de peste 12.600 mp, în cartierul Fântânele si va avea o capacitate de 800 de locuri. În aceeaşi locaţie va fi construită şi o clădire administrativă, o parcare pentru maşini şi o capelă. Primăria susţine că lucrările de amenajare ar începe în acest an.

Până când va fi dat în folosinţă, noul cimitir păşcănenii îşi îngroapă morţii pe unde pot. Unii mai găsesc locuri de veci la bisericile din suburbii, alţii chiar în cimitirul din Paşcani, de la cei care le au deja. Protopopul Pavel Postolache spune că, anual, aici se îngroapă peste 100 de morţi, pentru majoritatea dintre ei familiile având deja locurile amenajate. Preotul susţine că biserica nu mai are locuri de veci libere şi că singurele tranzacţii care se fac sunt între cei care le au şi renunţă la ele şi cei care le preiau şi achita cheltuielile de amenajare.

Pentru a evita tranzacţiile ilegale cu locuri de veci administratia locală a anunţat încă din anul 2017 ca solicitările trebuie depuse la Primărie, nu la biserica de la cimitir. De atunci şi până acum s-au adunat 106 cereri. Toţi solicitaţii au primit acelaşi raspuns: că mai au de aşteptat până la amenajarea noului cimitir, care nu va avea mai mult de 800 de locuri.

 

Alte articole