15 C
Paşcani
luni, iunie 27, 2022
Array

Un academician cere înlocuirea imnului naţional cu unul scris de el

Actualul imn are prea multă „văicăreală” şi îl laudă pe împăratul Traian care ne-a cucerit, se plânge omul de ştiinţă.

Un academician clujean, cu dublă cetăţenie, română şi americană, cere autorităţilor, ca la revizuirea Constituţiei, să fie înlocuit actualul imn naţional „Deşteaptă-te române” cu un imn intitulat „Un suflet de român”, pentru care a scris versurile. Adrian Toader (foto) a plecat din România ca dizident politic în anul 1979, şi s-a stabilit în SUA. A crescut cu vechiul imn al Republicii Socialiste România, „Trei culori”, despre care spune că nu i-a plăcut, pentru că din text părea că s-ar fi limitat la trei numărul culorilor. „În 1989, au luat imnul <<Deşteaptă-te române>>, care a prins bine în acel moment de cumpănă, era un nou început. Mesajul <<deşteaptă-te>> era bun atunci, dar nu mergea restul textului, unde doar trei domnitori sunt pomeniţi şi este băgat în imn Traian care ne-a cucerit? Plus că imnul actual are versuri violente, sânge, apoi e văicăreală, răzbunare, blesteme la adresa duşmanilor, ameninţare, iar aceste energii negative se răsfrâng asupra celui care intonează imnul. Nu reiese din imnul actual pic de mândrie, nici pic de demnitate şi lipseşte şi cultura. Noi, românii, nu suntem un popor de barbari. În plus, imnul nu îndeplineşte condiţiile impuse de UE”, a susţinut Toader.
Versuri scrise în maşină

Acesta consideră că, la peste un sfert de secol de la Revoluţia din 1989, se impune un nou imn naţional al României, aceasta fiind o necesitate a societăţii. Astfel încât s-a apucat să scrie versurile unui nou imn
naţional al României, pe care l-a intitulat “Un suflet de român”. “Eu propun autorităţilor, Parlamentului, ca la revizuirea Constituţiei, să aprobe şi înlocuirea actualului imn naţional”, a explicat acesta. Prima versiune a imnului pe care îl propune a apărut la sfârşitul anului 2014.

”În decembrie, în timp ce veneam cu maşina de la Sibiu spre Cluj-Napoca, mi-au venit pe loc primele versuri. Am scris apoi cinci strofe în următoarea săptămână, iar ultimele şapte strofe le-am scris, ulterior, într-o zi, în doar 25 de minute. Am cizelat textul, iar în 31 ianuarie am scos versiunea care a fost înregistrată, pe cinci voci, într-un studio de muzică, de studenţi ai Academiei de Muzică <>. Am păstrat atunci muzica lui Anton Pann, a actulului imn naţional”, a spus acesta.
Continuarea pe Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow