14.1 C
Paşcani
joi, aprilie 25, 2024

UMF elimină complet nota de la bacalaureat din calculul mediei de admitere!

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iaşi (UMF) marchează o bornă importantă la admiterea pentru anul universitar 2022 – 2023: eliminarea completă a bacalaureatului din calculul notei de admitere. Un proces care a început în urmă cu mai mulţi ani şi care a avut ca scop declarat o mai bună triere a candidaţilor care vor să devină medici şi farmacişti la universitatea ieşeană. Scăderea ponderii bacalaureatului a venit dublată şi de alte măsuri: impunerea a două specializări la examenul de admitere sau creşterea ponderea întrebărilor la primă vedere.

Anul acesta, conform deciziei Senatului UMF, clasificarea candidaţilor se va face doar pe baza notelor obţinute la testul grilă, iar ponderea bacalaureatului din media finală – care rămăsese de doar 10% – a fost eliminată complet. Decizia a venit pentru o mai bună departajare a candidaţilor, fiindcă au fost ani în care sute de candidaţi erau separaţi de nici o jumătate de punct, iar o greşeală la examenul de admitere însemna chiar pierderea anului, nu doar trecerea de la buget la taxă.

„Am eliminat media de la bacalaureat din calculul mediei finale la concursul de admitere pentru că ponderea era oricum nesemnificativă, de doar 10%. Considerăm că testul grilă rămâne cea mai obiectivă şi relevantă cale de verificare a cunoştinţelor candidaţilor”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Concursul de admitere din sesiunea din iulie va consta, ca în fiecare an, într-o teză cu durata de trei ore. Candidaţii se vor înscrie şi anul acesta, în contextul pandemiei, exclusiv online, vor completa un formular tip pe portalul www.umfiasi.ro. Toate documentele necesare înscrierii la concurs vor fi transmise scanate. Astfel, la Medicină şi Medicină Dentară se va da examen scris din materia Biologie clasa a XI-a (Anatomia şi Fiziologia omului) obligatoriu şi Chimie organică sau Fizică la alegere. La Farmacie, din Chimie organică (obligatoriu) şi Biologie vegetală sau Biologie clasa a XI-a (Anatomia şi Fiziologia omului) – la alegere.

„După epuizarea timpului alocat probei scrise, se procedează la corectarea electronică a tezelor. Comisia de admitere a fiecărei facultăţi procedează la transformarea punctajului în notă pentru fiecare teză (procedură asistată de calculator şi verificată de comisia de corectură) şi trecerea notei (cu două zecimale, fără rotunjire) pe teză”, au transmis reprezentanţii UMF.

Nota minimă de admitere este 5.00, iar clasamentul final va reflecta doar situaţia celor care au luat măcar 5 la proba scrisă. Departajarea candidaţilor în cazul unui prag (buget-taxă sau ultimele locuri de la taxă) se va face întâi după nota obţinută la materia obligatorie la proba scrisă, iar apoi, dacă este cazul, prin media de la examenul de bacalaureat.

Sursa Ziarul de Iasi

Alte articole