Ultimul cobzar din Deleni, sarbatorit la Muzeul Viei si Vinului din Hirlau – FOTO/VIDEO

Slider

Ultimul cobzar din Deleni, sarbatorit la Muzeul Viei si Vinului din Hirlau

Zi de mare sarbatoare marti, 10 iulie, la Muzeul Viei si Vinului din orasul Hirlau. Lautari din mai multe judete, l-au sarbatorit pe rapsodul popular din Deleni, Neculai Florea, cel care a implinit onorabila varsta de 76 de ani. Are sase decenii de activitate artistica si a ramas cam singurul cobzar din zona Moldovei.

Nea Culita, asa cum ii spun prietenii, canta la aceeasi cobza pe care o avea si tatal sau, iar folclorul romanesc reprezinta totul pentru el. A facut parte din Ansamblul Vatra Botosani iar in prezent, face parte din „Coragheasca” de la Deleni.

A pierdut numarul premiilor castigate de-a lungul timpului la diferite festivaluri si concursuri de profil si spune cu mandrie, ca nu de putine ori, a lasat juriul fara cuvinte.

La cei 76 de ani impliniti, regreta un singur lucru: ca nu are cui sa lase mostenire aceasta frumoasa meserie si mai ales, mult iubitul instrument muzical, cobza.

Prietenii lautari i-au fost alaturi in zi de mare sarbatoare, nu doar cu sufletul ci si cu o prestatie muzicala de zile mari.

Mentionam ca rapsodul popular, Neculai Florea, a absolvit Scoala Populara de Arte, sectia Canto, iar de ani de zile incanta publicul atat la spectacole si festivaluri, cat si la petreceri.

 

Slider