21 C
Paşcani
luni, august 15, 2022

Ultima zi în care 500.000 de români mai au valabilă asigurarea RCA. Riscă amenzi de 2000 de lei

Banca Naţională a pus frână creditării, a majorat din nou dobânda-cheie, cea care influenţează toate împrumuturile în lei din piaţă. Pentru cei care au un credit asta înseamnă rate mai mari şi cu sute de lei. Nu este singura veste proastă pentru români. ROBOR la trei luni a ajuns astăzi la cea mai mare valoare din ultimii nouă ani.

Dacă ne raportăm la o persoană care a luat un împrumut de 250 de mii de lei, pe 30 de ani, observăm că astăzi, la un ROBOR care a ajuns, iată la nivelul-record de 5,21 la sută plăteşte o rată de spetz 1 1.960 lei. Acum un an, când robor la trei luni nu depăşise nivelul de 1,6% – aceeaşi rată era cu – 600 de lei mai mică.

O creştere mare care nu îi surprinde pe analişti care se aşteaptă ca Robor să depăşească pragul de 6 la sută. Asta înseamnă că, faţă de cât plătim acum la rată, creşterea va fi de 142 de lei. În contextul unei inflaţii care a ajuns la două cifre în România – Banca Naţională a României a decis astăzi majorarea dobânzii-cheie de la 3 la sută la 3,75 la sută – ceea ce va duce, în continuare, la scumpirea creditelor în lei.

Şi băncile se vor împrumuta mai scump de la BNR- cu 4,75% în loc de 4%. Lucru care se va reflecta, aşadar, în costul final al creditului luat de la bancă. Cu majorări în lanţ şi o putere de cumpărare tot mai slăbită, analiştii nu se mai feresc să vorbească despre recesiune şi spun că efectele cele mai puternice vor fi resimţite abia în perioada următoare.

Continuarea pe Observator

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow