22.4 C
Paşcani
marți, iulie 5, 2022
Array

Ultima propunere: Hidrocentrala pe Siret, la barajul de la Blagesti

Municipiul Pascani ar putea avea propria hidrocentrala pentru producerea curentului electric. Astazi, primarul Dumitru Pantazi a anuntat ca va demara consultarile pentru realizarea unei astfel de investitii, chiar la barajul de la Blagesti, construit cu mult timp in urma de fosta fabrica de zahar din Pascani. Edilul a marturisit ziaristilor ca i-a venit acesta idee in urma vizitei de astazi de la Roman. El a participa la o intalnire cu un grup de specialisti care construiesc deja o hidrocentrala de putere mica pe raul Moldova, investitiia estimate la cca 4 mil euro fiind realizata de primaria din localitate cu fonduri europene.
Pantazi a spus ca urmeaza sa aiba o intalnire consultativa cu proiectantii, in zilele urmatoare, dupa care ar urma depune o cerere de finantare. Avantajul este ca investitiia de la Pascani poate fi realizata cu jumatate din costurile de la Roman deaorece in acest caz barajul este deja construit.
Minihidrocentrala de pe Siret ar urma sa produca 700 de KW pe ora ceea ce ar asigura independenta energetica pentru cca 400 de locuinte din Pascani. Curentul electric produs ar urma sa fie livrat in sistemul national de electricitate urmand ca facturile Primariei Pascani pentru curent electric sa fie mai mici, prin compensare.
Mentionam ca o hidrocentrala mult mai mare realizata in proportie de peste 90% a fost abandonata din lipsa de bani. Este vorba despre compexul hidroenergetic de la Lunca Pascani format dintr-un lac de acumulare cu o capacitate de 68 de milioane de metri cubi de apa si hidrocentrala de 12 magawati pe ora, lucrari aflate in conservare si pentru care se asteapta solutii guvernamentale in vederea finalizarii lor.

Orizont.info

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow