More

  Ultima dorinta a lui Alecsandri a fost respectata. Casa si mausoleul au revenit Academiei Romane VIDEO

  Array

  Ultima dorinta a poetului Vasile Alecsandri, a fost indeplinita la sfarsitul lunii trecute. Printr-o hotarare judecatoreasca, Casa Memoriala si mausoleul din localitatea Mircesti a ajuns din nou in proprietatea Academiei Romane, asa cum a lasat in testament scriitorul.

  vasile alecsandri

  In ultima sedinta de la Consiliul Judetean Iasi, legislativul a dat o hotarare prin care mosia marelui scriitor Vasile Alecsandri sa treaca in proprietatea Academiei Romane.
  Mai bine de jumatate de secol acestea au fost in administrarea Muzeului Literaturii, pentru ca au fost luate abuziv de catre stat.
  Academia Romana a cerut Consiliului Judetean sa ii retrocedeze cele doua obiective turistice, insa pentru ca a refuzat, institutia de cultura a atacat in instanta aceasta hotarare in 2008 si a castigat cinci ani mai tarziu.

  casa memoriala

  Astazi o echipa TV BIT a vizitat casa poetului. Muzeografa, Mariana Bejenaru, ne-a descris conacul, care are cinci camere amenajate cu obiecte si mobilier de valoare.

  Holurile, dormitoarele si biroul poetului sunt pastrate cum erau acum zeci de ani. Conacul are nevoie urgenta de reabilitare, deoarece prin unele locuri, pereti sunt crapati.

  casa memoriala4

  casa memoriala 3

  casa memoriala 2

  In sufragerie, intr-o vitrina se afla testamentul poetului, alaturi de tabloul sotiei lui, Paulina.
  In curtea casei a fost construita o biserica de Academia Romana, unde intr-o cripta este trupul poetului.

  In fiecare an sunt peste 5000 de vizitatori, majoritatea din judetele Neamt, Bacau sau Calarasi.
  Mentionam ca de aproape un secol, casa marelui poet Vasile Alecsandri a devenit muzeu.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Pintilie verifica pubelele din suburbii. Primaria incaseaza taxa de salubritate, dar nu vrea sa mai ridice gunoiul amestecat

  Amenintari la adresa locuitorilor din suburbiile municipiului Pascani. Primarul Marius Pintilie a anuntat in cadrul unei conferinta de presa, ca de saptamana viitoare vor...

  De pe 15 martie ar urma sa se deschidă al doilea flux de vaccinare la Pașcani. Primăria angajează personal

  Vesti bune pentru pascaneni, dar si cetatenii din comunele apropiate. De pe 15 martie a.c., ar urma sa fie deschis un al doilea flux...

  “Telefonul cetateanului”, pentru raspunsuri si sesizari

  „Bună ziua, Telefonul Cetățeanului! Ce problemă aveți?“ Asa ar putea fi intampinati in scurt timp, pascanenii care suna la Primarie, pentru a afla un raspuns...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Înapoi
  Discuta pe Facebook
  Discuta pe Whatsapp