18.2 C
Paşcani
miercuri, august 10, 2022

Tulpina britanică a virusului umple spitalele ieşene. Secţiile ATI sunt pline

Ieri-dimineaţă, la Spitalul de Infecţioase era un singur pat liber. A ajuns la Iaşi tulpina britanică, dar şi alte mutaţii mult mai contagioase.

Medicii din Iaşi implicaţi în prima linie a pandemiei COVID-19 atrag atenţia asupra faptului că, în ultima perioadă, se constată o creştere constantă a numărului de cazuri, iar secţiile ATI încep din nou să funcţioneze la capacitate maximă.

Ieri, la nivelul reţelei sanitare existau doau cinci paturi libere pentru bolnavii în stare critică. Tot specialiştii afirmă că se constată o creştere a numărului de cazuri de boală cu formă severă în rândul populaţiei tinere.

Creşterea numărului de cazuri, provocată de tulpina britanică

La Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”, din cele nouă paturi de la Compartimentul ATI, doar unul sigur era liber ieri, la raportarea de la ora 10,30.

“Din nefericire, în ultima perioadă observăm o creştere a numărului de cazuri. Este o creştere constantă, şi nu putem spune că e o creştere bruscă. În continuare, avem pacienţi internaţi la secţiile ATI cu forme grave. Dar, până în momentul de faţă, sistemul de sănătate are capacitatea să gestioneze atât cazurile medii, cât şi severe de boală. Dinamica paturilor de la ATI nu o putem preconiza. Legat de Spitalul Mobil Leţcani, sigur, dacă va fi nevoie, vom discuta despre redeschiderea sa, dar nu până nu vor fi rezolvate problemele tehnice care sunt acolo”, a declarat Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

În opinia medicilor, creşterea numărului de cazuri este generată şi de pătrunderea noilor tulpini de SARS COV2, care sunt mult mai contagioase.

„Este evident o creştere datorată transmiterii accentuate a acestor noi tulpini. Mă refer la cea denumită B117 sau aşa cum a fost proverbial numită tulpina britanică. Sunt ceva cazuri şi cu celelalte tulpini care au circulat în Europa, respectiv în Spania, şi înţeleg că şi cea din America de Sud. Cel mai probabil, această transmitere accelerată este o caracteristică a formelor mutagene ale virusului. De asemenea, această creştere a numărului de cazuri vine pe fondul timpului prea scurt care a trecut de la începutul vaccinării şi până acum”, a declarat Radu Crişan Dabija, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Accident cu victime la Cristesti. Un copil a murit

Accident rutier  grav in localitatea Cristesti, pe Drumul Național...

Transportul public local, in regim de weekend, pe 15 august

Pe 15 august a.c. când creștinii sărbătoresc “Adormirea Maicii...

Doua persoane, înecate in raul Moldova

Tragedie in comuna Miroslovești. Doua persoane sau înecat in raul...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow