34 C
Paşcani
miercuri, iulie 28, 2021
34 C
Paşcani
miercuri, iulie 28, 2021
Array

Trupele de teatru școlare la mare cautare. Cei de la „Sadoveanu” isi fac debutul in cateva zile

Colegiul National „Mihail Sadoveanu” Pascani pregateste spectacolul de debut al trupei de teatru Millo, formata din liceeni si elevi de gimnaziu ai liceului. Este o initiativa a Consiliului Elevilor CNMS, iar numele provine de la Matei Millo, actorul si autorul dramatic nascut in comuna Stolniceni Prajescu in 1814. Acesta a fost un fervent susținător al repertoriului național și un interpret strălucit al comediilor lui Vasile Alecsandri.

Matei-Millo-101449
„Este un spectacol prin care dorim sa-i facem cunoscuti pe toti elevii care activeaza in aceasta trupa. Si, pentru ca nimic nu uneste mai mult oamenii dacat rasul, dupa cum zicea Lev Tolstoi, acestia au pregatit diverse momente comice cunoscute si interpretate de artisti consacrati, precum Florin Piersic, Alexandru Arsinel, Puiu Calinescu. Este una din activitatile pe care Colegiul Sadoveanu a propus-o pentru Saptamana Scoala Altfel – Sa stii mai multe, sa fii mai bun. Evenimentul va avea loc marti, 8 aprilie, incepand cu orele 13.30, la Clubul Copiilor.” a precizat directorul unitatii, prof Carmen Dimitriu.

Elevii sunt coordonati de prof. Marioara Preutu, prof. Anca Aparaschivei si prof. Liuta Cristina pentru Millo-junior care sustin aceasta implicare a copiilor intr-un proiect motivant in care pot fi creativi, pot lua initiative utile, se pot exprima, isi pot dezvolta spiritul de echipa.

Matei Millo (n. 25 noiembrie 1814, Stolniceni-Prăjescu – d. 9 septembrie 1896, București) a fost un actor și autor dramatic român. Matei Millo a început învățătura în casa părintească din Stolniceni-Prăjescu. Și-a continuat studiile la școala lui Victor Quenim din Iași, unde i-a avut colegi, printre alții, pe Vasile Alecsandri și Mihail Kogălniceanu. A urmat apoi Academia Mihăileană, iar după absolvirea acesteia, în 1840, a plecat la Paris, unde a studiat arta dramatică timp de cinci ani.
A desfășurat la Iași și la București o activitate multilaterală de actor, director de scenă, autor dramatic, conducător de trupă și director de teatru, precum și de profesor. Matei Millo a fost un fervent susținător al repertoriului național și un interpret strălucit al comediilor lui Vasile Alecsandri. A cultivat în teatrul românesc interpretarea realistă reacționând împotriva stilului declamator. Jocul lui Millo se caracteriza printr-un fin simț de observație, sobrietate, capacitate de nuanțare, minuțiozitate în caracterizarea variată a personajelor, umor și vervă neobosită.
Printre rolurile care i-au asigurat popularitatea se numără travestiurile Chirița, Mama Anghelușa, Baba Hîrca, Ciubăr din Despot-Vodă, Barbu Lăutaru de V. Alecsandri, Shylock din Neguțătorul din Veneția de Shakespeare, Sancho Panza din Don Quijote de Cervantes etc.
Concepția artistică a lui Matei Millo a influențat puternic teatrul românesc de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. Ca autor dramatic a scris comedii satirice.

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer acoperit de nori
34 ° C
35.1 °
31.9 °
31 %
1.1kmh
96 %
mie
34 °
joi
35 °
vin
30 °
sâm
34 °
Dum
29 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI