27.4 C
Paşcani
sâmbătă, august 13, 2022
Array

Trei noi lansatoare de rachete antigrindină în judeţ

Trei noi puncte de lansare a ra­chetelor antigrindină vor fi instalate în judeţ, unul dintre ele urmând să acopere şi zona legumicolă şi pomicolă dintre Bălţaţi şi Târgu Frumos. Fur­tunile din lunile mai şi iunie ale anului trecut au distrus culturile agricole de pe 1.122 ha şi peste 100 ha de solarii şi sere numai în Târgu Frumos, fără a mai pune la socoteală casele şi anexele avariate.

„Judeţul Iaşi va fi acoperit cu 8 puncte de lansare, iar alte patru vor deveni funcţionale în judeţul Vaslui. Până acum era protejată zona viticolă de la Cotnari, acum se va intra şi pe cea legumicolă. Vorbim de locuri în care pe o suprafaţă mică de teren sunt concentrate culturi agricole cu o va­loare adăugată mare“, a declarat Va­lerică Moldoveanu, şeful Centrului Antigrindină Moldova 1 din Dancu.

Guvernul a aprobat săptămâna trecută obiectivele pe 2017 ale programului de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipi­taţiilor. În cadrul acestuia au fost alocate 21,1 milioane de lei, încă 100 mi­lioane de lei reprezentând credite de angajament pentru cheltuielile viitoare. Pentru Centrul 1 Moldova au fost alocaţi 4,5 milioane de lei şi 9 milioane de lei în credite de angajament. Suma ar urma să acopere extinderea sistemului antigrindină din Iaşi şi înfiinţarea unor puncte de lansare a rachetelor în comunele Buneşti-Avereşti, Creţeşti, Codăeşti şi Soleşti din Vaslui.

Rampele din Vaslui ar urma să fie montate în perioada aprilie – mai, iar investiţiile din Iaşi să fie făcute începând cu luna septembrie. Trei noi puncte de lansare a rachetelor antigrindină vor fi înfiinţate la Hălăuceşti, Strunga şi Bălţaţi.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow