10.5 C
Paşcani
vineri, martie 29, 2024

Trecem la ora de iarnă. Cum ne afectează

Trecem la ora de iarnă. Cum ne afectează

În ultima noapte de sâmbătă spre duminică trecem la ora de iarnă. Schimbarea orei se face astfel – ora 4:00 devine ora 3:00. Așadar, ziua de 29 octombrie 2017, care va avea 25 de ore, va fi cea mai lungă zi a anului. Mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, este folosit în peste 100 de țări din lumea întreagă. România a adoptat ora de vară în 1932.

Mai sunt câteva zile până când trecem la ora de iarnă. În noaptea de 28 spre 29 octombrie trebuie să ne dăm ceasurile înapoi cu o oră, ultima duminică din această lună fiind cea mai lungă zi din an, având 25 de ore.

Adaptarea la ora de iarnă nu este prea uşoară, spun psihologii. Schimbarea creează senzatia de oboseală şi irascibilitate, accentueaza stările de depresie sau creşte stresul şi anxietatea din cauza întunericului şi a frigului.

În schimb, persoanele care se adaptează mai repede la schimbări îşi continuă activităţile normal, fără să fie afectate în vreun fel. Pentru a contracara efectele trecerii la ora de iarnă, medicii recomandă ca în următoarele săptămâni somnul să înceapă cu o oră mai devreme. Indiferent ce efecte produce trecerea la ora de iarnă, psihologii spun că acestea dispar în câteva zile, timp în care corpul se obişnuieşte cu noul orar.

Cu siguranță vă întrebați de ce trebuie să schimbăm ora. Ei bine, conform convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că, la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2.

Mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, este folosit în peste 100 de țări din lumea întreagă. România a adoptat ora de vară în 1932.

În următorii ani, trecerea la ora de vară şi la ora de iarnă se va face la următoarele date:

2018 – 25 martie – 28 octombrie

2019 – 31 martie – 27 octombrie

2020 – 29 martie – 25 octombrie

Alte articole