10.8 C
Paşcani
marți, aprilie 23, 2024

Tratament sau efect placebo? Mituri şi leacuri băbeşti sub lupa medicilor ieşeni

Este vreo legătură între apendicită şi sâmburi? E rău să mâncăm îngheţată dacă avem amigdalită? Ce se întâmplă când ne trage curentul sau ne-am trezit cu un „gât strâmb“ Ce efect are ceapa în cazul unui ulcior? Dar frunzele de varză în cazul inflamaţiilor? Câteva întrebări la care vor răspunde medicii ieşeni

Toţi am fost măcar o dată lecuiţi de bunici sau de părinţi cu vreun remediu ciudat, pe care şi ei l-au păstrat din bătrâni şi, crezând că funcţionează, s-au decis să-l folosească mai departe. Unora le-a fost tratată amigdalita cu cartofi fierbinţi puşi într-un prosop şi ţinându-i peste noapte la gât, iar alţii au decis să aşeze foi de ceapă peste bătături ca să facă infecţia să „spargă“. De cealaltă parte sunt cei care consideră că anumite comportamente pot să producă boli grave. E aproape imposibil să nu fi auzit pe cineva spunând că l-a tras curentul pentru că a stat la geam în maşină sau că a făcut apendicită după ce a mâncat sâmburii unor fructe. Medicii ieşeni au fost de acord să spună care dintre aceste idei sunt mituri şi care nu, şi să ofere, acolo unde a fost cazul, o explicaţie medicală.

Ce se întâmplă când „ne trage curentul“

Cel puţin o dată am auzit sau am folosit, sintagma „m-a tras curentul“. Medicii spun că o traducere epidemiologică a acestei expresii ar putea fi existenţa curenţilor de aer reci prezenţi în atmosferă, care poate afecta unele persoane cu imunitatea scăzută. „Există un curent de aer rece şi unele persoane expuse pot să facă infecţii respiratorii care nu sunt grave. Pot fi grave dacă acel curent de aer este încărcat cu viruşi“, spune profesor dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD. O altă situaţie în care ar mai putea fi explicabilă  această sintagmă este în cazul persoanelor care, prin expunere la frig, fac o pareză uşoară a nervului facial. Nu există însă o reacţie clară a efectului curentului asupra corpului omenesc, ci doar o reacţie a sistemului imunitar la curenţii de aer cald pe care-i întâlneşte.

CONTINUARE PE ZIARUL DE IASI

Alte articole