14.5 C
Paşcani
vineri, septembrie 29, 2023
Array

Tratament balnear pentru pensionari: 59.641 de bilete

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, aproape 60.000 de locuri la tratament balnear ar putea fi disponibile anul acesta pentru pensionari. Casa Naţionale de Pensii Publice asigură, pentru 2016, un buget de 318 milioane de lei pentru aceste bilete.

Cele 59.641 de bilete vor fi repartizate în 19 serii de trimitere, durata unui sejur va fi de 16 zile, din care cea a tratamentului balnear este de 12 zile. Diferenţa faţă de anul trecut este că pensionarul nu mai plăteşte 50% din pensia netă, ci jumătate din pensia brută. Pensionarii care doresc să intre în posesia biletelor disponibile vor trebui să se prezinte la Casa Judeţeană de Pensii cu talonul de pensie, actul de identitate şi o trimitere de la medicul de familie, din care să rezulte numele staţiunii recomandate pentru efectuarea tratamentului.

Locurile se obţin în baza unui punctaj

Biletele de tratament balnear se acordă în conformitate cu ordinea de ierarhizare a cererilor prin care se solicită acestea, în funcţie de criteriile specifice, în limita locurilor repartizate pe serii, staţiuni şi unităţi de cazare. Ordinea de ierarhizare a cererilor este dată de ordinea descrescătoare a punctajelor aferente fiecărei cereri. Dacă în urma calculului mai multe cereri au acelaşi punctaj, ele se ordonează descrescător în funcţie de numărul de bilete de care a beneficiat solicitantul în ultimii doi ani. Cine a mai avut, stă mai la coadă… Dacă după această etapă mai multe cereri au acelaşi punctaj, atunci ele se ordonează crescător după venit. Dacă şi după parcurgerea acestor două etape se găsesc cereri cu acelaşi punctaj final, atunci persoanele se ordonează după numărul cererii, având prioritate cererea cu numărul cel mai mic.

Cine beneficiază de gratuităţi

Pensionarii sistemului public de pensii plătesc pentru bilet 50% din pensia pe care a primit-o cu o lună înainte de repartiţie. Pensionarii care sunt şi salariaţi şi au venit mai mic sau egal cu salariul mediu brut pe ţară plătesc 50% din preţul biletului. Dacă venitul depăşeşte salariul mediu brut, pensionarul- salariat achită preţul integral. Merg gratuit pensionarii de invaliditate, în cadrul programului de recuperare.

Iată ce afecţiuni puteţi trata în principalele staţiuni balneare

– Amara : afecţiuni reumatismale; afecţiuni neurologice periferice; afecţiuni ginecologice.
– Căciulata : afecţiuni ale tubului digestiv; afecţiuni ale aparatului locomotor.
– Covasna : prevenirea şi tratarea afecţiunilor cardiovasculare.
– Geoagi u: afecţiuni reumatismale degenerative; afecţiuni postraumatice; afecţiuni neurologice periferice; afecţiuni ginecologice.
– Govora : tratarea afecţiunilor respiratorii.
– Olăneşti: afecţiuni digestive, renale, hepatice.
– Pucioasa : afecţiuni reumatismale degenerative; afecţiuni respiratorii; afecţiuni ORL; afecţiuni dermatologice.
– Sovata: afecţiuni ale aparatului genital; afecţiuni ale aparatului locomotor.
– Slănic Moldova: tulburări digestive; boli hepatobiliare; boli metabolice şi nutriţionale; boli ale rinichiului şi urinare.
– Tuşnad: afecţiuni cardiovasculare; digestive; endocrine; ale sistemului nervos; ale căilor urinare.

Alte articole