20.5 C
Paşcani
luni, august 15, 2022

Transplanturi tot mai multe la Iaşi, bani tot mai puţini. Se poate bloca activitatea

La Iaşi, ieri, a avut loc cea de-a patra prelevare de organe, în mai puţin de trei săptămâni. Dintre acestea, două au avut loc în ultima săptămână. Recordul este unul remarcabil, dar şi mai remarcabil este faptul că toţi pacienţii care au beneficiat de transplant au o stare de sănătate favorabilă.

În acelaşi timp, finanţarea pentru activitatea de transplant este un record negativ, mai exact, a fost alocată doar jumătate din suma dată de anul trecut, an în care numărul prelevărilor/transplanturilor a fost infim. Acest lucru ar putea duce la o blocare a activităţii de a mai salva vieţi.

Şapte prelevări de organe. Toretic, 35 vieţi salvate

Ieri, în cadrul Centrului Regional pentru Transplant Iaşi, s-a efectuat o a patra prelevare de organe care a avut loc în mai puţin de o lună. Donator a fost o femeia de 51 de ani, diagnosticată cu anevrism cerebral, de la care s-au prelevat plămânii, ficatul, rinichii. Plămânii donatorului au fost transplantaţi în ţară, la Spitalul “Sfânta Maria” din Bucureşti, ficatul la Iaşi, la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Spiridon” şi rinichii, la Spitalul Clinic „C.I. Parhon”. Primitor, în cazul transplantului de ficat, a fost tot o femeie, diagnosticată cu ciroză hepatică, de aceeaşi vârstă cu a donatorului. „Este un record pentru că sunt patru prelevări de organe într-un timp extrem de scurt. În prezent, toţi primitorii sunt cu o evoluţie favorabilă. Ieri, a fost cea de-a 7-a prelevare de la începutul anului în Centrul Regional de Transplant Iaşi. Ultimii donatori au fost donatori eligibili şi pentru prelevare de ţesuturi, dar nu şi în cazul de faţă, cel din urmă. De la ceilalţi trei donatori de dinainte, din ultimele trei săptămâni, s-au prelevat inclusiv cornee şi os denton. De data aceasta, nu a fost posibil”, a explicat dr. Raluca Neagu, coordonator al Centrului Regional pentru Transplant Iaşi.

citește mai mult pe ziaruldeiasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow