15 C
Paşcani
luni, iunie 27, 2022
Array

Trăieşte-ţi visul! Tânără din Paşcani, supervizor la o companie aeriană din Dubai

O tânără din Paşcani îşi trăieşte visul în Dubai. La doar 28 de ani, lucrează ca supervisor la una dintre cele mai mari companii aeriene din lume. A urmat cursurile Colegiului “Mihail Sadovenu”, apoi cele ale Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, specializarea Finanţe-Bănci din cadrul Universităţii A.I Cuza Iaşi. Călătoreşte peste tot în lume şi zilnic întâlneşte mii de oameni, de toate naţionalităţile, dar când aude vorbindu-se limba română i se face dor de “acasă”.

Aşadar, faceţi cunoştinţă cu Dana Munteanu. A acceptat un interviu pentru BIT TV, din unul dintre cele mai frumose şi bogate oraşe de pe planetă.

Cum te descrii pentru cei care nu te cunosc?

Pentru cei ce nu mă cunosc, e suficient să mă întâlnească o singură dată şi mă vor cunoaşte … I’m an open book, just read it… Sunt extrovertită, sociabilă şi-mi fac prieteni oriunde, însă păstrez în portofoliul de prieteni doar persoanele de calitate, persoanele de la care am ceva de învăţat, pozitive, cu perspectiva.

Cum ai ajuns să lucrezi la una dintre cele mai mari companii aeriene din lume? 

Da, uneori trebuie să fii suficient de puternic să te desprinzi de zona de confort/ tabieturi şi să păşeşti înainte. Ştiţi vorba poporului “când viaţă îţi da lămâi, fă limonadă” cam asta s-a întâmplat şi cu mine.
După ce am terminat facultatea m-am angajat la o banca în Iaşi, aveam şi un job part time din timpul liceului ca şi wedding planner, cu alte cuvinte mă descurcăm, însă niciodată nu aş fi putut speră la vreo vacanţă pe o insula, la bani economisiţi, la o casă… mustahill cum spun arabii… imposibil.

Lucrăm într-o agenţie bancară de mai bine de un an, directorea mă exaspera, deşi în sinea mea o admirăm ca şi prezenţă feminină, elegantă şi stil. Însă era tipul de boss care dacă se trezea “cu faţa la cearceaf” aveai o zi de calvar la muncă. Eram stresată. Totul s-a schimbat când am avut curaj să-i spun ce mă deranjează. Norocul meu a fost şi că de faţă erau nişte inspectori de la controlul muncii. În acel moment din viaţă “cineva de sus” mi-a trimis o persoană foarte specială, Cristina. Ea mi-a dat idea să aplic pentru alt job şi mi-a arătat pe un website despre compania aeriană Emirates din Dubai.

Niciodată nu aş fi îndrăznit, însă mirajul deşertului, frumuseţea şi zâmbetul fetelor purtând acea frumoasă uniformă crem cu pălăriuţa roşie şi eşarfă m-au fermecat.

Era prin octombrie 2011 când mi-am depus CVul online. După 2 săptămâni mi-au trimis răspuns precum că  am fost selectată împreună cu alte 340 tinere dintr-un cuantum de aproximativ 3.000 de aplicanţi. M-am şocat… Am mers la interviul care s-a susţinut în limba engleză. Numai că nivelul meu la engleză era mediu. Când am ajuns la Bucureşti, în sala de conferinţe a unui hotel, cât vezi cu ochii numai modele aşteptând cu nerăbdare să fie intervievate să tragă lozul cel mare. Erau fete care aplicaseră de 10 ori deja şi tot nu se lăsau. Interviul a decurs bine, am trecut de proba scrisă însă acum era partea care mă speria … focus group… deşi înţelegeam ce se vorbeşte nu-mi ieşeau cuvintele pe gură nici cu cleştele. Am picat. M-am ambiţionat şi am urmat cursuri intensiv de engleză, chiar dacă îmi era foarte greu şi din punct de vedere financiar. A meritat tot efortul. În luna iulie a lui 2012 am primit un mail prin care mă invitau din nou la Bucureşti să susţin interviul. Am trecut cu brio toate testele, am fost stăpână pe cunoştinţele mele şi m-am putut exprima fără probleme. Eram mulţumită de mine.

Ce spun  prietenii şi cei din familie? Cum este să trăieşti într-o lume total diferită?

Mi-am sunat cu mare bucurie părinţii şi prietenii apropiaţi le-am spus că mă voi muta din România. Cea mai mare satisfacţie am avut-o când mi-am dat demisia de la bancă. Părinţii mei erau cam nedumeriţi însă ştiau câte eforturi am făcut şi cât de mult îmi doream să fac o schimbare în viaţă personală cât şi profesională. Tata tot făcea mişto de mine să nu vin acasă cu unul cu “rochiţă”(arab), că era suficient că şi-a luat sor’mea unul cu fustiţă( scoţian) iar mama s-a rugat mult pentru mine să mă descurc, să nu mi fie prea greu singură într-o ţară unde cultură, tradiţia, vremea, totul sunt atât de diferite. Începuse a se uită la tot felul de nebunii pe internet şi să mă avertizeze… însă deja drumul meu era scris.

Interacţionezi cu mii de călători în fiecare zi. Care sunt cei mai drăguţi sau mai deosebiţi în obiceiuri, în comportament? Ai avut parte de întâmplări de neuitat?

Să lucrez pentru o companie de avengură – Emirates – este o mare onoare pentru mine. Da, am şi zile foarte grele, uneori sunt frantă de oboseală, am făcut ture de noapte, lucrez în ture de câte 12 ore, dar cu toate astea vin şi plec cu zâmbetul pe buze.

Emirates este o companie în care vreau să cresc, să mă dezvolt profesional şi spre bucuria mea chiar am avut şansa să le arăt că se poate. De exemplu, în 2 ani cât am lucrat la bancă nu am făcut nici un progres material sau professional, iar aici, în 3 ani am schimbat 3 poziţii, mi-au mărit salariul şi am parte numai de respect din partea colegilor şi a superiorilor.

În Dubai, şi-n Emirate în general, locuieşte o multitudine de naţionalităţi, la noi lucrează mai bine de 150 de naţionalităţi, toţi sunt diferiţi. Ţinută arăbească –femeile complet acoperite – din Arabia Saudită, în special, oamenii musulmani care merg la Mecca şi Medina pentru Haj şi Umrah îmbrăcaţi aşa cum se îmbrăcau apostolii lui Iisus acum 2000 de ani încoace, iar când se dă semnalul de rugăciune îşi întind covorasele şi încep să se roage ignorând locul unde se află. În mall uri, în aeroport, oriunde se aud strigătele de rugăciune… apropo, şi acum au început.

Africanii m-au uimit de asemenea cu stilul de viaţă şi vestimentar. Mi-au luat ochii, o multitudine de culori, carouri, dungi, explozie de culoare. Să-i vezi cum îşi cară genţile de peste 20 kg pe cap fără să şi le atingă cu mâna, cum îşi leagă copii în nişte eşarfe de spatele mamei şi merg cu ei aşa balansându-se. E o nebunie.

Familiile de indieni originali din India sunt foarte inimoşi, familişti şi respectuoşi.

Fiind unul din cele mai aglomerate aeroporturi din lume am avut foarte multe experienţe de la cele amuzante, până la cele enervante.

Imginati-va că avem 140 de zboruri pe tură şi la fiecare 10 minute avem 5 zboruri care decolează. Am avut pe tură şi peste 20 000 de pasageri. Fiind supervisor la fiecare 3 ore mi se schimbă stafful în arie şi trebuie să am grijă ca totul să fie ok, pasagerii să fie mulţumiţi de serviciile companiei, să verific documente/vize, să asist colegii unde nu se descurcă, plângeri de la pasageri, să am grijă să nu îşi piardă nimeni zborul din cei ce stau la rând.

Situaţiile mai dificile sunt în caz de mari întârzieri, vreme rea, când pasagerii îşi pierd conexiunile, rămân blocaţi cu zilele prin aeroport. Emirates oferă full service inclusiv hotel accommodation în astfel de cazuri, dar totuşi e o adevărată provocare să ţii în frâu o armata de oameni şi să le zici că nu vor mai zbura azi ci mâine sau cine ştie peste câte ore. Oricum, toate se rezolva.

Cu români te-ai întâlnit? Cum aţi reacţionat?

Pasageri români am avut destul de puţini pentru că Emitares nu operează încă cu România. În 2012 eram în primele luni de când lucrăm aici. O doamnă era în tranzit în Dubai, venise de la fiica ei din Australia şi mergea cu altă companie până în România. Zborul îi fusese anulat întrucât compania respectivă şi-a schimbat orarul de zbor, însă agenţia de turism de la care-şi cumpărase biletul nu au notificat-o aşa că rămăsese blocată în Dubai de mai bine de 5 ore, iar noul zbor era peste 2 zile. Vorbea doar româneşte aşa că era practic a nimănui. Mi s-a făcut milă. Mi-am imaginat-o pe mama călătorind. Am vorbit cu fata ei din Australia şi după zeci de telefoane am reuşit să reprogramez zborul. A două zi am escortat-o până la poarta de îmbarcare să fiu sigură că nu-şi mai pierde iar zborul. De atunci am rămas bune prietene şi uneori mai păstrăm legătura. Fata ei m-a invitat în Australia să stau la ea o săptămâna… însă n-am ajuns, încă.

Ai beneficii la bilete de avion, de la compania în care lucrezi? În ce ţări ai călătorit? Unde ai vrea să ajungi?

Avem discount bun la bilete, pot zbura oriunde doresc pe bani puţini.
Primul cadou care mi l-am făcut de ziua mea a fost o excursie în insulele Maldive, am terminat tura de noapte, m-am schimbat de uniformă şi am luat primul zbor. Asta e partea care îmi place cel mai mult. Am mai vizitat Norvegia, Scoţia, Germania, Luxemburg, Danemarca, Bulgaria, Anglia, Iordania, Oman şi Koreea de Sud.
Pe lista mea mai sunt multe. De la Indonezia (Bali), Tailanda (Chian Mai – rezervaţia naturală de tigri), India (Taj Mahal), Franţa (Turnul Eiffel şi Disney World ), Egipt, Maroc, Brazilia (Rio de Janeiro), Argentina, Venezuela. Poate şi America de Nord sau Canada.

Sunt multe tinere care vor să lucreze într-o companie de transport aerian. Se merită? Care sunt avantajele dar şi dezavantajele?

Da, sincer recomand ca şi experienţă de viaţă, aviaţia, puteţi încerca cabin crew, salariul e mult mai atractiv decât angajat la sol, însă acolo ai alte riscuri pe care dacă vrei să ţi le asumi. Poţi să strângi bani frumoşi. Aici intervine binenţeles stresul zborurilor lungi, timpul relativ scurt de odihnă, presiunea din cabină care îţi poate afecta auzul, diferenţa de fus orar. Până ţi se acomodează corpul cu clima/zona. Azi eşti la Paris, mâine în Dubai, poimâine în Australia. Aşa că e o decizie importantă când vine vorba de pus în balanţă plusuri şi minusuri. Oricum pentru câţiva ani cred că e jobul ideal. Cred că e minunat ca până-n 30 de ani să ai propria casă, să-ţi poţi ajută şi familia, să şi călătoreşti în toată lumea. Eventual să pui bazele unei mici afaceri pentru viitor, nu?

Cum este viaţa în Dubai? Cât de diferite sunt regulile pentru cei care vor să muncească acolo?

Viaţa în Dubai e foarte diferită de cea de acasă. Mi-a luat mai bine de 2 ani să mă acomodez, de la climă, la tradiţii, şi toate ‘nu’-urile. Dacă veniţi aici să ştiţi că e puţină ploaie, în perioda noiembrie – aprile, după care, vară, cu temperaturi de la 45 de grade, umiditate excesivă şi un disconfort sporit. Nu poţi face mai nimic afară, doar prin mall uri şi eventual călătorii. Tradiţia e foarte importantă aici şi e bine să o respectăm. De preferat să va îmbrăcaţi decent, să va acoperiţi umerii şi fusta să nu fie deasupra genunchiului.

Mai e luna Ramadan, sărbătoare musulmană în care de la răsărit până la apus ei nu au voie să mănânce şi să bea nici măcar apă, aşa că în semn de respect nimeni nu are voie să bea sau să mănânce în locuri publice în această perioada. Pentru non musulmani sunt arii special amenajate unde pot lua masa fără să fie văzuţi de restul lumii. Asta mi a fost foarte greu să înţeleg la început, dar încetul cu încetul m-am obişnuit şi încerc pe cât pot să o respect. Oricum dacă nu o respecţi rişti o amendă usturătoare şi o vizită la secţia de poliţie.

Pentru cei ce caută job în UAE să fie atenţi la ce companie lucrează. Multe companii reţin pasapotul şi poţi rămâne sclav la ei măcar pentru doi ani când îţi dau primul concediu. Există un web site unde pot află toate detaliile uae labour law (au grup şi pe facebook, unde răspund la întrebări).

Te-ai întoarce definitiv acasă? Ai renunţa la ceea ce faci ?

Vin în România cam de două ori pe an, ultima dată am fost în decembrie şi am stat o lună, am avut concediu. Sincer sunt cam dezamăgită cum merg lucrurile în ţară, dacă aici în două luni construiesc un bloc turn sau o autostradă, la noi dacă au reuşit să astupe găurile din asfalt… şi nu peste tot. Preţurile sunt ca şi acolo dar în condiţiile în care salariile sunt de 3 ori mai mici. Funcţionarii publici sunt fără bun simţ.

Sunt o naţionalistă şi nu las pe nimeni să îşi bată joc de numele ţării mele sau să-mi zică lucruri urâte. Le închid gură dintr-o singură mişcare, însă ştiu că avem multe de rezolvat. Nu-mi pierd speranţa şi poate la anul vin cu primul grup de turişti, colegi de la muncă.

Un cuvânt de final…

Viaţa e frumoasă! Alege-ţi calea şi trăieşte-o la maxim!

foto – arhivă personală

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow