16.4 C
Paşcani
sâmbătă, septembrie 18, 2021
Array

Tragedia familiei Sadoveanu. Fiul scriitorului moare, după o intervenție a scriitorului pe lângă un ministru de Interne

Profesorul Ottescu povestește cum a discutat cu Sadoveanu tatăl său, un demnitar din perioada interbelică. Marele scriitor obișnuia să joace șah cu fostul prefect și ministru de Interne, Nicolae Ottescu. Sadoveanu a venit la conacul familiei Ottescu, din Alexandria, și l-a rugat pe ministru să intervină pe lângă generalul Nicolae Macici, care conducea operațiunile de pe Frontul de Est. Fiul scriitorului se afla pe front, în linia întâi, iar Sadoveanu ar fi vrut, conform profesorului Ottescu, să-l aducă într-o zonă mai sigură. Macici s-ar fi întâlnit cu scriitorul, două zile mai târziu, iar fiul lui Sadoveanu a fost, ulterior, detașat în Crimeea. ”Dar, tocmai acolo s-au dat acele lupte crâncene despre care a scris și la care a participat și Brejnev. Tocmai în Crimeea s-a declanșat iadul. Și fiul lui Sadoveanu a murit acolo”, scrie Ottescu.

Liviu Ciulei, acuzat că a omorât o actriță

Matematicianul Constantin Ottescu a publicat, la Editura Istros, din Brăila, o cronică a celor 60 de ani pe care i-a petrecut în șa. Pasionat de hipism, profesorul Ottescu reușește să consemneze pentru istorie epoca de glorie a curselor de cai, perioada războiului, comunizarea forțată și coșmarul colectivizării. Volumul ”În galop de cai prin ani” pleacă de la evocarea experiențelor hipice ale profesorului, dar, pe lângă descrierea cailor care i-au marcat viața, acesta împărtășește cititorilor o serie de istorii personale, extrem de interesante, mai ales că implică oameni politici sau de cultură din familiile Ottescu, Noica și Ciulei. Antreprenorul Liviu Ciulei, tatăl marelui regizor, este acuzat de moartea actriței Tita, fata secretarului PCR Gheorghe Cristescu. Evident, Ciulei câștigă procesul, dar scena memorabilă are loc peste câțiva ani. Inginerul vine în vizită la familia Ottescu chiar în ziua în care se descoperă că o servitoare a otrăvit mai multe persoane. Această femeie fusese și angajata actriței, dar Ciulei refuză să redeschidă procesul. ”De ce ? Am fost achitat”, a răspuns inginerul.

Continuare pe DCNEWS.ro

DE LA ACELAȘI AUTOR

Micii bucătari și actori de la grădiniță!

Micii bucătari și actori de la grădiniță! Mici dar cu talent! Copiii alături de cadrele didactice ne...

Primăria caută pază pentru piețele agroalimentare

Primăria caută pază pentru piețele agroalimentare Se caută servicii de pază pentru cele două piețe din Pașcani...

Arestată pentru evaziune fiscală

Arestată pentru evaziune fiscală  Politistii din Hirlau au actionat pentru depistarea si clarificarii situatiei persoanelor urmarite. În cadrul...

ACŢIUNE ÎN TRAFIC LA PAŞCANI. Vezi ce amenzi s-au dat

ACŢIUNE ÎN TRAFIC LA PAŞCANI  La data de 15 martie a.c., în intervalul orar 15.00 – 19.00, poliţiştii...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI