1 C
Paşcani
duminică, decembrie 4, 2022
Array

Tradiții reinventate și nemulțumiri la Ruginoasa. „Bataie” cu coceni, în loc de bâte, de frica autorităților GALERIE FOTO, VIDEO

Traditii reinventate si nemultumiri la Ruginoasa. Sangeroasa bataie dintre valenii si delenii care isi dispusa intâietatea la balurile si fetele din sat s-a transformat intr-o parodie. Temutele ciomege au fost inlocuite cu coceni de porumb, iar imbrancelile in dansuri, de frica sa nu fie cercetati penal. Asta dupa ce reprezentantii Politiei si Prefecturii judetului Iasi, ai Jandarmeriei Bacau si primarul comunei au stat de vorba cu cele doua grupuri de tineri pentru ca in acest an sa nu mai aiba loc manifestari violente si incidente sangeroase. De cealalta parte, satenii, dar si unii dintre spectatorii s-au declarat nemultumiti si dezamagiti pentru ca traditiile nu au fost respectate.

Politistii si jandarmii au sosit la fata locului inca de la ora 2 dimineata. Ei au fost impanziti pe strazile principale ale comunei, misiunea lor fiind cea de a preintampina orice act de violenta. Comandamentul a fost organizat la sediul Primariei sub coordonarea sefilor Jandarmeriei, Politiei, Prefecturii Iasi si a primarului localitatii.

Dimineatea, peste 500 de oameni s-au adunat pe strada principala acolo unde ar fi urmat sa aiba loc bataia traditionala. Printre ei se aflau si tineri veniti din comunele invecinate sau chiar din alte zone ale tarii, alaturi de zeci de jurnalisti.

In jurul orei 8.00, valenii si-au facut deja aparitia. Au intrat in curtile oamenilor unde erau cinstiti cu bautura si incurajati sa se bata cu batele, fara a tine cont de avertizarile autoritatilor.

Unii au facut tot ce le-au stat in putinta pentru ca sangeroasa confruntare sa aiba loc.

SÂNGE CU ORICE PRET

Valenilor li s-a spus ca delenii au pregatit deja cutitele, fiind astfel provocati, desi cei din urma nici macar nu si-au facut aparitia. Mai mult, propietarea locuintei unde erau adunati valenii i-a indemnat pe tineri sa se bata si sa ii atace pe jandarmi cu petarde si bombe artizanale. De asemenea, au avut loc si cateva actiuni nereusite de diversiune pentru ca mascatii sa scape din cordonul jandarmior.

Pana la urma, mascatii au iesit cu batele pe strada desi cu cateva zile inainte au jurat pe biblie ca in aceast an vot iesi doar cu bicele. La fata locului au sosit imediat comandantii politiei si jandarmeriei si primarul. Interventia lor ferma i-a facut pe tineri sa renunte la violenta.

„BĂTAIE” CU COCENI, ÎN LOC DE BÂTE

In semn de protest fata inflexibilitatea autoritatilor, tinerii valeni au iesit din nou in strada, unii fara masti, inarmati cu coceni de porumb in loc de bate, simuland o bataie intre ei.

Satenii au plecat nemultumiti pentru ca in acest an nu au mai avut parte de spectacol. Ei spun ca tinerii trebuiau sa fie lasati sa se bata asa cum cere traditia, dar fara sa aiba loc incidente sangeroase.

De cealalta parte, autoritatile s-au declarat multumite pentru ca au reusit sa tina sub control acesta situatie, fara actiuni sau interventii violente.

Bataia traditional de la Ruginoasa s-a incheiait in acest an, nu cu anchete penale si interventii medicale de urgenta ci cu cantece de fanfare si o cana de vin fiert in fata Centrului Cultural din comuna. Deci de se poate sarbatori si fara violenta.

Mentionam ca anul trecut, tradiţionala bătaie cu bâtele între cetele de mascaţi de la Ruginoasa, din ultima zi a anului, n-a mai avut loc, jandarmii împiedicându-i pe membrii celor două tabere să ajungă faţă în faţă şi să se lovească reciproc.
În 2011, pe 31 decembrie, patru persoane au fost rănite, în urma confruntării cetelor rivale de mascaţi din comuna ieşeană Ruginoasa. Trei dintre persoanele rănite au fost transportate la spital, iar cea de-a patra a refuzat să fie transportată la o unitate medicală.
În urmă cu şase ani, confruntarea de la Ruginoasa a degenerat, mascaţii, dar şi localnicii atacând forţele de ordine şi existând câţiva răniţi. În urma incidentelor din 31 decembrie 2007, au fost întocmite şase dosare penale, iar 20 de persoane au fost amendate.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow