19.5 C
Paşcani
vineri, martie 29, 2024

Tradiţii şi superstiţii de Bobotează şi în ziua de Ajun. Cum va fi anul?

Dacă posteşti pe 5 ianuarie vei avea noroc tot anul. Dacă în ajun picură din streaşină, atunci va fi o vară ploioasă. Alte tradiţii şi superstiţii!

Mâine, pe 5 ianuarie, de Ajunul Bobotezei, zi care precede sărbătoarea propriu-zisă a Bobotezei, una dintre cele mai importante din calendarul ortodox, este o zi presărată în tradiţia populară de o serie de datini, obiceiuri şi superstiţii speciale.

În tradiţia ortodoxă, Ajunul Bobotezei este zi de post, şi se spune că cel care va posti în această zi va avea noroc tot anul. Tot în această zi există tradiţia ca preotul din parohii să treacă pe la toate casele cu „Iordanul”, sfinţind astfel gospodăriile şi pe credincioşi, şi tot în această zi se pregăteşte pentru a doua zi tradiţionala Cruce de gheaţă care îi va aştepta pe creştini a doua zi la biserică, la slujba de sfinţire a apei.

Legături cu recolta şi cu vremea de peste an

În tradiţia populară sărbătorile creştine s-au împletit întotdeauna cu o serie de obiceiuri şi credinţe care au mai mult sau mai puţin rădăcini în semnificaţia acelor sărbători. În lumea satului însă, sărbătorile au o strânsă legătură cu recolta şi cu vremea de peste an. Astfel, se spune că, dacă în ajunul Bobotezei este brumă pe pomi, atunci anul va fi rodnic pentru acei copaci, iar dacă în ajun picură din streaşină atunci va fi o vară ploioasă. Se crede şi că tot anul va fi ploios dacă plouă în această zi, iar din direcţia în care va stropi preotul cu agheasmă în această zi de acolo va veni şi ploaia în acel an. Tot legat de vremea în noul an, se crede că, dacă în ziua în care umblă preotul cu „Iordanul” prin sate zăpada de sub tălpi scâţâie, aunci tot anul va fi unul bogat şi rodnic.

CONTINUARE PE ZIARUL DE IASI

Alte articole