More

  Tradiții și obiceiuri: Creştinii ortodocşi prăznuiesc astăzi Sfânta Treime

  Array

  Creştinii ortodocşi prăznuiesc astăzi Sfânta Treime, sărbătorită a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh şi care încheie, practic, un weekend încărcat simbolic din punct de vedere religios.

  Astfel, astăzi, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi. În secolul al XII-lea, nu era răspândită o astfel de sărbătoare, fiind privită de către unele biserici ca o inovaţie, fiind însă stabilită definit în jurul anului 1334.

  Cu o zi înainte, în Duminica Rusaliilor, s-a sărbătorit Pogorârea Sfântului Duh, care a rememorează în datina creştină trimiterea Sfântului Duh peste cei 12 apostoli prin care ei au putut să răspândească apoi Evanghelia, aceasta fiind una dintre cele mai vechi sărbători creştine.

  În trecut, adulţii care doreau să primească botezul îl primeau în această perioadă, într-un cadru considerat a fi solemn şi festiv. În aceeaşi zi se aduceau în biserici flori şi ramuri de copaci, amintindu-se astfel de obiceiul iudeilor din Sărbătoarea Cinzecimii, în care se aducea mulţumire lui Dumnezeu pentru strângerea recoltei.

  Denumirea de Rusalii provine de la sărbătoarea trandafirilor în lumea romană, numită Rosalia, care era consacrată cultului morţilor. De aceea, în sâmbăta de dinaintea Rusaliilor se pomenesc morţii într-o zi cunoscută tradiţional ca Moşii de Vară.

  De ieri, oamenii au luat, plecând de la biserică, ramuri şi frunze de tei sau de nuc pe care le-au aşezat la icoane şi la uşi. Aceasta simbolizau limbile de foc care s-au pogorât peste apostoli şi în popor se crede că feresc gospodăriile de fulgere, grindină şi duhurile rele. Sursa Ziarul de Iasi

  Ce părere ai?

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  rca-ieftin.ro

  PULSUL ZILEI

  Nu esti conectat la internet