21 C
Paşcani
luni, august 15, 2022
Array

Tradiții din străbuni la “Unirea”: FOTO ȘI VIDEO

Tradiţii din străbuni cum ar fi botezul tradiţional, nunta de la sat, drăgaica, paparuda, obiceiuri pentru îndepărtarea vrăjilor şi şezătoarea au fost puse în scena de elevii claselor a IX a şi a X a de la Colegiul Tehnic CF Unirea Paşcani.

Sala de festivităţi de la Clubul Copiilor s-a dovedit ieri, 5 noiembrie, neîncăpătoare pentru sute de participanți la cel mai aşteptat spectacol al toamnei “Balul Bostăneilor”, ediţia a X a. Evenimentul concurs a început cu o prezentare a costumelor tradiţionale din diferite zone ale ţări. Cu strigături în rime, tinerii şi-au prezentat portul popular.

A două proba a concursului a fost prezentarea obiceiurilor tradiţionale din diferite zone ale ţării. Cele mai îndrăgite momente şi în zile noastre au fost puse în scenă de elevi. Nu a lipsit Botezul, Nunta tradiţională de la sat, Drăgaica, Paparuda, Șezătoarea sau Ursitoarele. Rând pe rând cele 9 clase participante au arătat cât de bine cunosc tradiţiile din străbuni.

O provocare pentru echipe a fost interpretarea unui cântec popular dintr-o regiune a României. Adolescenţii şi-au desemnat un reprezentant, sau au participat împreună la un moment inedit de muzică şi dans popular.

Cel mai dulce moment al serii a fost prezentarea unui desert. Copii au pregătit prăjituri dulci, care să impresioneze juriul înainte de concurs, iar la probă juraţii au degustat diferite prăjituri tradiţionale din ţară.

La sfârşitul competiţiei juriul format din conducerea instituţiei de învăţământ şi cadre didactice au ales câştigătorii: bostanul de aur a fost obţinut de elevii clasei a IX a F diriginte Crina Elefteriu, bostanul de argint a mers la clasa a IX a E, diriginte Maria Luchian, iar bronzul a fost al clasei a Xa  H având coordinator pe dirigintele Adina Isac.

La sfârşit participanţii au primit plăcinte calde şi dulciuri. Momentele artistice au fost susţinute de elevii talentaţi din liceu şi formaţii din comunele învecinate cum ar fi “Junii Ruginoasei”.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow