0.2 C
Paşcani
miercuri, decembrie 8, 2021

Tradiţii de Ispas: se bat vitele cu leuştean pentru a fi grase şi sănătoase

Creştinii ortodocşi sărbătoresc joia aceasta, pe 10 iunie, Înălţarea Domnului. Conform tradiţiei, Înălţarea Domnului este prăznuită la 40 de zile dupa Înviere, în joia din săptămâna a VI-a de după Paşti.

În popor, sărbătoarea mai este cunoscută şi cu numele de Ispas, în această zi din an, credincioşii renunţând la salutul de „Hristos a Înviat” şi „Adevărat a Înviat”, iar pentru o zi se salută cu „Hristos S-a Înălţat” şi „Adevărat S-a Înălţat”.

Cu toate acestea, conform IPS Bartolomeu Anania, salutul nu este însă atestat de Biserică, ci este folosit fie din neştiinţă, fie din exces de evlavie.

Tot acesta explică faptul că salutul de „Hristos a Înviat” este folosit pentru că Învierea nu a avut martori, ci doar persoane care au confirmat că s-au întâlnit cu Hristos şi, prin urmare, salutul este folosit pentru a mărturisi credinţa în Înviere. În cazul Înălţării însă, au existat martori şi prin urmare nu este nevoie de un astfel de salut.

Tradiţii şi obiceiuri

Conform tradiţiei populare, în unele zone se obişnuieşte să se poarte frunze de nuc la brâu, pentru că se spune că aşa ar fi purtat Hristos la Înălţare.

Tot de Ispas se bat vitele cu leuştean pentru a fi sănătoase şi grase, iar părul acestora din vârful cozilor se taie, se îngroapă în muşuroaie de furnici şi se rosteşte „Să dea Domnul atâţia miei şi viţei câte furnici sunt în muşuroi”.

Potrivit tradiţiei populare, se spune că orice se seamănă după Înălţare nu va mai rodi, iar cei care împrumută sare sau cei care „dau focul din casă”, adică cărbuni, chibrituri, candele sau lumânări, vor avea parte doar de necazuri.

Conform tradiţiei, femeile care au morţi în familie împart în această zi ceapă verde şi rachiu în amintirea celor decedaţi pentru ca sufletele acestora să ajungă în Rai. În unele zone din ţară se împarte drept pomană lapte dulce fiert cu păsat (cereale măcinate).

Sursa Ziarul de Iasi

DE LA ACELAȘI AUTOR

Guvernul pregătește relaxări de sărbători. Ciucă: Vom face în așa fel încât să evităm aglomerațiile în magazine, oamenii să circule

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marți, că în această după-amiază va avea loc o ședință a Comitetului...

Cele mai frumoase coșuri de Crăciun, la cel mai accesibil preț (P)

Sărbătorile bat la ușă, ne facem lista și o verificăm de două ori pentru că se pare...

Spațiu de joacă creativ și educativ, la Școala Gimnazială Muncelu de Sus

C.P. „Școala Gimnazială Muncelu de Sus prin proiectul “Și noi vrem spațiu de joacă creativ și educativ!“,...

Monica Berescu, deputat USR: Coaliția hoției PNL – PSD – UDMR refuză profesionalizarea conducerii ANCOM

C.P. România și-a asumat adoptarea directivei europene privind Codul Comunicațiilor drept unul dintre cele 20 de obiective...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI