9.9 C
Paşcani
duminică, martie 26, 2023

Tradiții de iarnă din Heleșteni și Ruginoasa, într-o carte lansată în America

Tradițiile de iarnă din Helesteni și Ruginoasa au ajuns să fie cunoscute peste ocean. Un cadru didactic universitar român care predă în Statele Unite ale Americii, specialist în antropologie, a publicat o carte despre globalizarea tradițiilor în secolul XXI, în care sunt incluse aceste obiceiuri. 

Autorul este scriitorul Alin Rus, în vârstă de 50 de ani, născut în județul Hunedoara și în prezent doctorand în Etnologie la o universitate din America. Cartea a fost prezentată de primarul comunei, Constantin Hîra, în ședința Consiliului Local, ce a avut loc pe 30 ianuarie.

În rândurile din carte, se vorbește despre obiceiurile de iarnă, precum Cerbul, mascații sau capra, specifice comunei Heleșteni. Totul în cele mai mici detalii despre organizare, roluri, unde se joacă și ce reprezintă.

Tot în această lucrare este scris și despre tradițională bătaie de la Ruginoasa, care a fost interzisă de autorități, dar și despre alte obiceiuri importante pentru localnicii, precum Malanca.

Cartea poate fi cumpărată online de pe anumite site-uri, iar prețul este de circa 120 de dolari.

De precizat este faptul că autorul este cunoscut mai ales pentru alte lucrări, cum ar fi „Valea Jiului: O Capcană istorică” (2003) şi „Mineriadele: Între manipulare politică şi solidaritate muncitorească”.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow