More

  Traditia celor 40 de Mucenici. Superstitiile zilei de 9 martie, respectate cu sfintenie de romani

  Array

  Este zi de mare sarbatoare pentru crestinii ortodocsi si greco-catolici. Sunt praznuiti cei 40 de Mucenici din Sevastia. Gospodinele au impletit deja colacii in forma de opt, sau au pus mucenicii la fiert in zeama cu nuca si scortisoara.

  Si pentru ca atmosfera sa fie de bucurie, mucenicii se stropesc cu multe paharele de vin sau tuica – 40 la numar, spune traditia.
  In Bucovina, mucenicii se prepara sub forma unor colacei copti in cuptor, in forma de opt sau de om, glazurati cu miere de albine si miez de nuca. Tanti Ileana pastreaza cu sfintenie traditia celor 40 de sfintisori, iar reteta o stie ca pe o rugaciune.
  Dupa ce lasa aluatul la dospit, femeia se apuca de impletit dupa datina locului.
  Apoi, colaceii sunt bagati la cuptor pentru a se rumeni, iar la final sunt inmuiati in miere si tavaliti prin nuca.
  Legat de aceasta sarbatoare, exista si superstitii.
  „Daca ingheata in ziua de 40 de sfinti, ingheata 40 de zile in continuare si daca este frumos, inseamna ca se incalzeste”, explica o doamna.
  Dar cea mai cunoscuta este cea a obligatiei de a bea 40 de paharele de vin sau tuica.
  In sud, colaceii sunt marunti si se fierb, in amintirea lacului in care au fost aruncati Sfintii Mucenici. Iar dupa cateva minute de asteptare, sunt numai buni de mancat.
  Mucenicii pe care ii pregatesc gospodinele amintesc sacrificiul pentru credinta al celor 40 de ostasi crestini martirizati in Sevastia secolului al IV-lea. Se dau de pomana mucenici pentru sufletul mortilor si pentru belsugul viitoarelor recolte.
  Daca e traditie, e musai. Domnii au inchinat peste 40 de pahare cu vin
  Romanii ii sarbatoresc pe 9 martie pe Sfintii Mucenici
  Sursa Stirile Pro TV

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Accident din cauza vitezei. Soferii au scapat cu viata

  Accident rutier in apropiere de podul peste calea ferata, la iesirea din Pascani. `In cursul zilei de sambata 23 ianaurie, in jurul orei 11...

  România s-a născut la Iași: 162 de ani de identitate și unitate națională în capitala istorică a României

  Acum 162 de ani, printr-una dintre cele mai mari inițiative de conștiință și putere națională, România se năștea la Iași, după secole de sacrificii...

  „Mortul viu” de la Iaşi rămâne mort din punct de vedere oficial. Dovada că e mai greu să învii decât să mori

  ”Mortul viu” aşteaptă decizia oficială a autorităţilor pentru a i se anula certificatul de deces şi a-şi continua viaţa în mod normal. Gabriel Luca, ieşeanul...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI