4.7 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 10, 2022
Array

Tot mai multi investitori straini sunt interesati de agricultura ieseana

Atrasi de potentialul agricol al judetului, mai multi afaceristi din Uniunea Europeana (UE) sunt interesati de mii de hectare, pentru a le cumpara sau arenda. Toti sunt atrasi si de subventiile oferite de UE pentru agricultura romaneasca, acestea fiind mai mari decat in tarile lor de origine.

Este vorba despre investitorii care au luat in arenda suprafete de teren din judetul Iasi si pentru care au solicitat ajutor de la Centrul Judetean al Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA). Conform datelor furnizate de Agentie, anul trecut au beneficiat de subventii pe suprafata 13 societati cu capital strain. Pe primul loc se mentine germanul Kruger Wolfgang, care administreaza societatea SC Orgapic SRL. Societatile cu capital strain au primit un avans la plata in cuantum total de 651.375 euro. Cel mai important beneficiar strain este SC Orgapic SRL, care administreaza 4.155 hectare, incasand un avans de 223.000 euro.

Pe locul imediat urmator se situeaza firma Agrocapital, condusa de italieni. Acestia detin peste 4.000 de hectare de teren pentru care au incasat ajutoare de peste 218.000 euro. Administratorul Agrocapital SRL este Giancarlo Andreella. Pe locul al treilea in topul cetatenilor straini care detin pamant in judetul Iasi se afla un austriac, ce se ocupa de cultivarea cerealelor si a leguminoaselor. Locul patru este detinut de SC Agricola Prut SRL, care detine in jur de 3.770 de hectare cultivate cu porumb. „Suprafata solicitata de catre acestia reprezinta 4,8 la suta din totalul suprafetei solicitate din judetul Iasi. Cu o suprafata de 729 de hectare, un german a incasat de la statul roman aproape 40.000 euro drept subventie pe suprafata in campania de anul trecut, in contul firmei Elba Rom SRL”, a declarat Narcis Ivan, purtatorul de cuvant al APIA Iasi.

Sursa BZI

Alte articole

Ședință pentru amenajarea unei piste pentru biciclete în Hârlău

Ședință extraordinară vineri, 9 decembrie, în Hârlău. Aleșii locali...

Tradiții mironiste de Crăciun

C.P. Două evenimente care anunță sosirea Crăciunului sunt în...

Spectacol umanitar la Mogoșești-Siret, pe 16 decembrie

Spectacol umanitar la Mogoșești-Siret, pe 16 decembrie, de la...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow