12.4 C
Paşcani
miercuri, aprilie 24, 2024

TOPUL SĂRĂCIEI – Clasamentul comunelor ieşene după bugetul propriu. Jumătate din ele nu îşi pot plăti nici angajaţii

Aproape jumătate dintre primăriile ieşene nu îşi pot acoperi nici măcar lefurile angajaţilor din banii strânşi la bugetul local, costurile cu salarii în unele comune fiind mai mari şi de o dată şi jumătate faţă de veniturile proprii. Din cele 93 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT), 42 nu au bani suficienţi ca să îşi poată plăti oamenii care vin la muncă, fiind dependente de resursele pe care le primesc de la nivel central ca să o scoată la capăt.

 

Dintre aceste 93 de UAT-uri, 4 au venituri proprii sub un milion de lei, în schimb bugetul de salarii sare binişor de acest prag. O parte dintre primari aşteaptă investitorii în zona lor, arătând că sumele mari la bugetul local nu pot fi strânse doar din taxe şi impozite mărunte, cum ar fi cele pe maşini. „Aşteptăm autostrada A8 ca pe a doua Înviere, poate vor veni mai mulţi investitori în comună”, este poziţia unui primar.

Veniturile proprii, circa o treime din cheltuieli

Veniturile totale ale celor 93 de comune din judeţul Iaşi au fost de aproape 1 miliard de lei în anul 2021, însă forţa financiară nu se reflectă în aceşti bani, ci în veniturile proprii, iar UAT-urile nu au strâns nici măcar jumătate din sumă. Potrivit datelor financiare, veniturile proprii au fost de 351,8 milioane de lei, însemnând doar 35% din veniturile totale. Cheltuielile de personal au însumat 265,3 milioane de lei, adică 75% din banii strânşi la bugetul comunelor s-au cheltuit cu salariaţii administraţiilor locale.

Se poate însă şi mai rău, în condiţiile în care nivelul plăţilor salariale s-a apropiat în anul 2020 şi mai mult de bugetul propriu total al UAT-urilor. Astfel, dacă veniturile proprii ale comunelor din judeţ au însumat atunci 287 milioane de lei, 259 milioane de lei s-au dus către angajaţi, mai exact 90%. Comuna care stă cel mai prost la capitolul venituri proprii este Drăguşeni, care a cheltuit în 2021 cu salariile angajaţilor mai mult cu aproape 130% faţă de suma colectată la bugetul local (887.000 de lei venituri proprii/ salarii de cca 1,1 milioane de lei). Veniturile totale ale comunei au fost de 8,7 milioane de lei.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Alte articole