18.5 C
Paşcani
duminică, septembrie 26, 2021
Array

Topul dobânzilor la depozite. Unde să-ţi ţii economiile ca să obţii cel mai bun câştig

Cele mai mari dobânzi oferite de bănci pentru economiile populaţiei depăşesc cu puţin pragul de 5% pe an pentru lei şi 3% pentru euro.

Dobânzile plătite de băncile mari la depozitele standard în lei au scăzut sub 4% pe an după ajustarea accelerată din ultimele luni, iar puţini bancheri mai afişează dobânzi peste 5% pe an şi doar pe scadenţe mai lungi, de nouă luni sau un an. BCR şi BRD, cele mai mari bănci din sistem în funcţie de valoarea activelor, remunerează cu 3,2%, respectiv 4,25%% pe an sumele atrase pe trei luni de la clienţi persoane fizice. Nici cele mai bune dobânzi la depozitele standard în lei pe trei luni nu depăşesc cu mult 5% pe an. De exemplu, cea mai mare dobândă la un depozit pe trei luni este plătită de TBI Bank şi ajunge la 5,3% pe an, banca încercând astfel să-şi facă loc pe piaţă după ce şi-a demarat activitatea în martie. În aprilie, banca oferea o dobândă de 7% pe an, iar în iulie de 5,8% pe an. Cei care vor să-şi deschidă un depozit pe trei luni la TBI Bank, cu economii de 4.500 de lei (echivalentul a 1.000 de euro), vor încasa la scadenţă o dobândă netă (după impozitarea cu 16%) de 50,09 lei, iar suma acumulată va ajunge la 4.550,09 lei, potrivit calculelor portalului financiar Conso.ro.

La deschiderea depozitului se va plăti un comision de 3 lei, iar orice retragere de numerar înainte de scadenţă va fi taxată. Pe următoarele poziţii în topul dobânzilor la depozitele în lei pe trei luni se situează Piraeus Bank (5% pe an) şi Banca Comercială Feroviara şi ATE Bank (ambele cu 4,9% pe an). Bancherii au avut spaţiu pentru a tăia din dobânzile la depozite în condiţiile în care au reuşit să se împrumute mai ieftin de pe piaţa interbancară. De exemplu, indicele Robor la 3 luni (baza de calcul pentru creditele în lei acordate populaţiei) ajunge în prezent la 3,18% pe an, faţă de 6% pe an la începutul lui 2013. Depozitul în euro, ajutat de o evenuală depreciere a leului În cazul depozitelor în euro, dobânzile practicate de bănci sunt semnificativ mai mici şi doar o eventuală depreciere a leului în raport cu moneda europeană ar putea aduce un câştig similar cu cel al unui depozit în lei.

Citeste mai mult: adev.ro/mu3m3s

DE LA ACELAȘI AUTOR

Primele efecte ale restricțiilor: Centrele de vaccinare se aglomerează de la o zi la alta, după ce săptămâna trecută bătea vântul prin cabinete

Centrele de vaccinare se aglomerează de la zi la zi tot mai mult. Oamenii vor să dobândească...

Proiect: Amenzile de circulație să fieProiect: Amenzile de circulație să fie date în urma monitorizării video a drumurilor publice date în urma monitorizării...

Rețeaua de drumuri publice ar urma să fie monitorizată video de către polițiști, astfel încât abaterile șoferilor...

Florin Cîţu vs. Ludovic Orban, la congresul PNL. Liberalii îşi aleg viitorul preşedinte de partid

Congresul PNL îi pune faţă în faţă pe Ludovic Orban, preşedintele actual al partidului, şi Florin Cîţu,...

Heleșteni: Omorât pe drumul sătesc dis-de-dimineaţă de un vitezoman: circula cu mult peste 100 km/h printre case

Un sătean din Heleşteni a fost omorât de maşina unui vitezoman care a ricoşat ca o bilă...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI